Daniel utvecklar om saft/arbetarekommunen

Ja du Elin, precis som du skriver så nämnde jag ju massor med andra saker. Men som både du, jag och många andra vet så väljer ju journalister själva vad de skriver om, och bra är väl kanske det.

Men vad har du egentligen gjort under din tid som ordförande för Gävle arbetarekommun? Svaret på det ligger i något som faktiskt inte ligger alltför långt bort ifrån saften.

När jag ser tillbaka på de ungefär 10 år som jag varit engagerad i socialdemokraterna så är det kanske i vad saften symboliserar som den största förändringen har skett. Det handlar nämligen om vilken attityd som finns till medlemmarna från partiets sida, vilka förväntningar som finns på hur en medlem ser ut och kanske framförallt vilka medlemmar man är ute efter att attrahera.

Vad som hänt de senaste åren i Gävle arbetarekommun är helt helt fantastiskt, vilket jag är övertygad om att du håller med om. Det här arbetet påbörjades ju redan innan du blev ordförande, men under din tid som vice ordförande och som ordförande har det nått en annan nivå. Det jag skulle säga är det absolut viktigaste är bryggan mellan SSU och partiet sommar byggts, rent medlemsmässigt.

Gapet som ofta finns mellan ungdomsförbund och parti är ett farligt sätt att tappa bort ungdomar. Hur har då denna bro byggts? SSU har fått tagit plats inom partiet i Gävle, men kanske framförallt tagits på allvar. Partiet ser SSU som seriösa och betydelsefulla för rörelsen. Nu är jag väl medveten om att man som ung kan komma in partiet på andra vägar än genom SSU, och det är ju bara bra att många vägar finns. Men det visar ändå på något viktigt. S i Gävle har även börjat använda sig av andra mötesformer som luckrar upp gamla strukturer som iofs varit tydliga men som kanske stängt ute engagemang.

Nu finns en grupp för unga socialdemokrater, S-pedagoger, S-företagare med flera. Vi arbetar alltså under din ledning Elin med att bli ett bredare parti som attraherar fler. Sen har vi även fått ett ledarskap som är öppet och nära medlemmarna, det är viktigt för en modern och växande folkrörelse. Så visst Elin finns det saft på mötena nu, men det finns också en hel del annat nytt. Vi i Gävle får försöka sprida exemplet Gävle vidare.och försöka förklara vad den där saften egentligen symboliserar.

Bild: GD 1 maj 2012