1 maj -från mig och Ahmed

Våra förutsättningar förändras ständigt. Det gör att möjligheterna för människor i dag ser ut på helt andra sätt än vad de gjorde för hundra år sedan. Exempel som att kvinnor har rösträtt, att vi har rätt till fem veckors semester och att vi har gemensamt finansierad sjukvård vilket ger människor trygghet är sådant som vi har slagits för politiskt och som uppenbart har gjort stor skillnad.

Vi har dessvärre också ställt till det för oss själva om vi ser oss omkring med de viktiga gröna glasögonen. Det gör att vi i dag alltid behöver ha miljön i åtanke vilket utmanar oss på nya sätt.

Gigantiska multinationella företag har förändrat villkoren för arbetare. Inga arbeten är ”säkra” arbeten och vi ser företagsflyttar över hela Jorden, osäkra anställningar och utnyttjande av arbetskraft som inte vågar organisera sig. Vi har kommit en bit på väg men bakslagen har varit många och flera riskerar att komma. Kapitalets röst är stark.

De ideologiska frågorna är alltid aktuella och handlar i grunden om hur vi ser på varandra. Vilket samhälle vill vi bygga på just nu utifrån vad vi ser omkring oss? När förutsättningarna ändras ställer det nya krav på den praktiska politiken. Därför blir politiken aldrig ”färdig”. Idéerna får aldrig sina. Första maj-firandet som påminnelse för detta blir aldrig omodernt.

Socialdemokraternas ideologi står stabil. När vi bygger för framtiden gör vi det utifrån alla människors bästa. Det som är grunden i ett tryggt liv bara måste fungera. Sjukvården, omsorgen och skolan. Att investera i oss människor. Att investera i det som gör våra hjärtan lugna.

Som socialdemokrater motiveras vi till fortsatt arbete av insikten om att vi har ett gigantiska utmaningar framför oss. Därför också lika stora möjligheter. Vi är inte klara, vi mår inte bra förrän den dag alla människor har de bästa förutsättningarna för att forma sitt liv utan att inkräkta på andras.

Fortfarande svälter människor runt om i världen, fortfarande dör människor eftersom de inte får den medicin de behöver, fortfarande får långt ifrån alla barn gå i skolan. Arbetet måste fortsätta.

I Sverige ser vi att klyftorna ökar. De ekonomiska skillnaderna mellan de som har mycket pengar och de som har lite pengar, mellan de som har jobb och inte har jobb, mellan män och kvinnor. Det är precis motsatt den utveckling som vi vill använda politiska redskap till att istället minska och på sikt få bort.

Första maj handlar om att sätta fokus på att politiken ständigt måste förnya sig samtidigt som den står upp för de tidlösa idealen om alla människors lika värde. Vi gör det tillsammans!

Elin Lundgren Ordförande, Ahmed Amin Vice ordförande, Socialdemokraterna i Gävle