Gävles valkretsar

I veckan var Gävles valkretsar uppe till diskussion. Gävle har sedan över 40 år tillbaka tre valkretsar. Detta beror på att alla partier har varit överens om att ta hänsyn till närhetsprincipen vid kommunsammanslagningar. Som jag har förstått det en hittills helt oproblemtisk fråga.

Just nu finns en statlig utredning om hur valkretsar ska användas i framtiden. Bra och viktigt. Det är ju dit vi ska.

När man kikar på 2010s valresultat kan man konstatera att det på totalen blir så att det inte blir direkt proportionerligt mot röstetalet till hela kommunen sett när man har tre valkretsar. Man kan också se att det inte heller blir det vid två. Däremot blir det så klart det vid en valkrets, något som vi ev. kan få införa 2018 om vi skulle önska. Det Moderaterna just nu vill genomföra skulle alltså inte rätta till problematiken, men vi kan göra det till 2018.

Tidigare mandatperioder har jag inte hört detta från Moderaterna.

Med 2010s resultat hade två valkretsar gett S på totalen två mandat färre, SD och MP hade ”fått” ett vardera. Allianspartierna hade varit oförändrade. Gamla siffror är gamla siffror och vad det skulle bli i en framtid vet vi inte.

Det här är inget märkligt. Det finns i massor av andra kommuner som också jobbar med valkretsar.

Trots det så påstår Moderaterna plötsligt att systemet är ”riggat” och jämför det med Vitryssland. På allvar. I Sverige måste valkretsar godkännas av Länsstyrelsen och självklart är det här godkänt och har så varit i över 40 år.

Att föra en diskussion om framtiden är självklart och det gör vi i vårt parti just nu och kommer att meddela vår synpunkt när resonemanget är klart. Något vi också meddelat Moderaterna tidigare, exempelvis i Valnämnden. Där kommer frågan upp i april som ärende.

De verkar däremot tro att när de vill ha ett svar har de rätt att kräva det. Döm om min förvåning när en moderat i veckan först mejlar mig och frågar, jag svarar att vi meddelar när vi är klara med våra interna diskussioner. Då börjar han hetsa i samma ärende på Twitter. Jag skriver samma sak. Frågar också om han allvarligt tror att någon för över 40 år sedan ”riggade” detta för framtiden för att dra fördel. Och ja, han tror det. All seriositet försvinner. Dessutom mejlar han igen samma kväll och faktiskt tjatar.

Anmärkningsgsvärt på många sätt då det är en man borde förstå ett partis sätt att arbeta. Eller finns ingen demokratisk process i Moderaterna så att han kan relatera till vad jag menar?

Dessutom är det så att jag aldrig tidigare varit med om att en moderat mejlat direkt till mig, med ett förslag han vill att jag ska kommentera. Ska jag tolka det som att en moderat försöker förhandla med mig som ordförande för S i Gävle. Är det förankat i Moderaternas styrelse? Jag har inte frågat, för jag ville ändå inte lämna samma besked för kanske sjunde gången samma kväll.

Jag tänker i mitt stilla sinne att det måste ha varit väldigt framtidsinriktade Socialdemokrater på 60-talet som kunde förutspå 2010 och ”rigga” efter det …

Här är mitt och Anéas svar till Moderaterna. I sakfrågan återkommer vi när tid är.