Måndagen i Ottowa

Har mött många människor som är experter på olika juridiska områden i dag. Antecknat, lyssnat. En av de saker som jag fäste mig vid särskilt är att i Kanada har man NOGA och SERIÖST (vetenskapligt kallas det visst) gjort ett arbete med att kartlägga vilken typ av program som som ger någon verkan när det handlar om att få kriminella att inte återfalla i brott. Där har man hittat en del punkter som måste finnas med.

Dessutom har man efter ett tydligt, ej subjektivt, system klassificerat människor efter vilken risk det är att de återfaller.

Sedan har man valt bort lågriskarna och prioriterat de med högre risk och detta har på totalen gett mycket goda resultat.

Just nu pågår tydligen program i Sverige som testar samma metod. Avgränsade program som riktar sig till högriskare. Dags att följa upp vid hemkomsten.

I kväll har vi också haft förmånen att vara på middag hos den svenske ambassadören. Hade en kanadensisk socialdemokrat till bordet och vi hade ett par mycket trevliga timmar då vi båda var intresserade av samma frågor och förutom justitiefrågor arbetade han också med HBT-frågor. Och innan han kom till parlamentet jobbade han med polisutbildningen. Full pott på intresseskalan.

För lokalpatrioter kan jag berätta att ambassadören bjöd på Mackmyra whiskey till de som var hågade.

Nu dags att sova för att vara alert på morgondagens besök.