Oknullad Ful Korkad

Det är rubriken på Jenny Wennbergs ledare i dag i Arbetarbladet.

Jenny skrev en text i veckan med ett jämställdhetsfokus. Det tåls inte av många män. Män som därefter känner sig manade att inte bemöta det Jenny skriver utan beskriva henne som i rubriken.

Inte någon av oss kvinnor som befinner sig på en position som är tämligen utsatt och offentlig är förvånad alls. Sånt här möts vi av ständigt. Ständigt.

Runt om oss måste ju de här männen promenera på stan. De som läxar upp en kvinna genom att berätta att hon nog inte knullat tillräckligt. Hade det hänt hade hon nog bara varit lugn och sansad. Foglig. Aldrig nämnt något om jämställdhet. Aldrig PROVOCERAT män så hårt. Så hårt att de måste skriva mejl om att kvinnan är ful.

En av kommentarerna på artikeln säger att det här inte har något med jämställdhet att göra. Att det är idioter som skriver och att det inte har nåt med könet att göra. Så oerhört märkligt då, att alla elaka, vansinniga och uppläxande mejl jag någonsin får kommer från en ”manlig” adressat. Vilken slutsats kan vi dra av det?

Att tro att det är en ”slump” och inte ett patriarkalt system där män tar sig makten över kvinnorna är naivt.

En enda gång har en kvinna sagt om mig att jag nog knullat för lite. Det var min brors exflickvän som inte gillade att jag ifrågasatte varför hon inte kunde köpa skor hon önskade sig själv utan ville att min bror skulle handla åt henne. Hon var inne i en gammaldags syn där mannen ska ta ansvar för kvinnan, precis som alla de här männen som tycker sig ansvara för oss mindre vetande kvinnor. Då blir det så, att de undrar om vi knullat för lite som inte fogar oss i systemet.

Kanske blir det 2013 nästa år, kanske fortsätter 1960-talet ett tag till.