Är Socialdemokraterna i ett majoritetsmissförstånd om de ensamkommande?

afghbomb

Bilden är från New York Times i samband med den stora bomben i början av sommaren.

Vi är socialdemokratiska politiker som åker på studiebesök på fängelser, uppdaterar oss på budgetarbetet och håller koll på turerna inom Moderaterna.

Samtidigt går vi vi nästan sönder när det gäller det egna partiets agerande kring de ensamkommande från Afghanistan. ”Vi” är alltså de socialdemokrater satt oss in i frågan kring de ensamkommande unga och deras situation.

Vi är många från olika delar i partiet som har ställt frågor hela våren och fortsatt utan några svar. För de som mejlar till partiet (privatpersoner eller lokala S-föreningar till exempel) kommer ett mallsvar. Det innehåller en del av det jag nämner nedan.

Det är dåligt med svar på frågor om återvändandeprogrammet, hur det går med gymnasielagen, hur det ser ut med åldersbestämningarna nu, hur vi förhåller oss till att till och med Migrationsverket sagt att de gjorde fel i stor andel av utredningarna under förra året (nu med kanske?), eller hur det känns att vara socialdemokrat och inte ha något mer substatiniellt att säga än:

 ”Vi ska inte tillbaka till 2015”

”Vi kan inte ha fri invandring”

”85 procent av alla ensamkommande barn får stanna”.

”Vi har en rättssäker process”

Det är 2017. Situationen ser nu ut som den gör med en avgränsad grupp hårt pressade ensamkommande unga, utan nätverk i ett land där man knappt varit (för många) och där krig rasar och nu ska de utvisas. Trots att vi lagt så mycket resurser på dessa unga. Helt rätt förstås, men arbetet som socionomer och lärare har gjort går i stöpet för Sverige och det är många kulor som försvinner när vi inte tar vara på resurserna. Snart färdig arbetskraft med höga ambitioner. Således är det inget 2015 vi pratar om.

Att hitta en lösning för en grupp som redan är här, och som knutit an till Sverige, kan inte sägas vara fri invandring. Det gäller nämligen bara de som redan är här.

Den där siffran som olycksaligt dyker upp handlar alltså om den grupp MIgrationsverket räknas som under 18 år. Alla tusentals som Migrationsverket hipp som happ utan någon rättssäkerhet skrev upp i ålder tex förra hösten inkluderas inte i den (av dem får ytterst få stanna). Eller de som det är belagt fyllt 18 år. Det är en så kallad glädjesiffra som jag inte förstår vem som är seriös vill använda. Migrationsverket sade själva i somras att de nog måste se över hur det kan vara så, men har inte sett att de tagit tag i det.

Man skulle ju kunna hoppas att vi har en rättssäker process, och det är klart man vill tro det. Men de av oss som pratat runt mycket, läst och hört berättelserna vet att det inte är så. Jag repetererar. Migrationsverket själva säger, som sagt, att de gjorde fel i en stor del av utredningarna under 2016. Därmed är det inte ett giltigt argument.

Jag förstår utifrån de som jag har kontakt med från hela Sverige att det är väldigt svårt att få någon respons från de riksdagsledamöter som de mejlar till. Det är tystnad eller ett mallsvar. Jag förstår att de blir besvikna. Lärare, socionomer, kuratorer, idrottsledare och många andra som engagerat sig, upplåtit sina hem, följt med på Migrationsverkets möten och ser en sida av svenska staten som inte verkar fungera på ett bra sätt.

Då duger inte mallsvar. Då duger inte det som Socialdemokraterna hittills gjort för den här gruppen, dvs gymnasielagen och tillskjutna pengar till kommunerna för att de ska slippa kastas runt i landet.

Jag blir både ledsen och besviken när ansvarig minister säger ungefär att det finns inget som hon kan göra. Men det gör det, det har bollats upp flera exempel. Det är således fel. Mer mod och handlingskraft när det gäller människovärde måste socialdemokratin ha.

Förutom alla de unga och deras anhöriga som far oerhört illa i detta (har jag nämnt självmorden?), så är det en annan tanke som ständigt mal i mitt huvud.

Om Socialdemokraterna varit ett oppositionsparti 2017, hade vi då agerat annorlunda? Hade vi tittat på alla möjligheter som finns för att hitta winwin-lösningarna i denna mycket speciella situation? En kanske löjlig och absolut hypotetisk fråga, men jag är har svårt att tro att den relativt stora tystnad som råder nu inte hade varit vad vi sett då.

En sak är säker. På det här förlorar vi som parti massor i anseende hos stora grupper i samhället som hittills gillat oss. Men vi vinner inte ett skit hos några.

Jag fortsätter varje dag arbetet som jag som riksdagsledamot förväntas göra, enligt inledande mening. Men jag följer också denna fråga och säger vad jag tycker. Även om jag vet att det inte ses på med förtjusning. För svaren är inte på bordet och jag vet att vårt parti kan mer.

Jag tänker att det kan vara ett sådant där majoritetsmissförstånd. Ingen vill egentligen ha det så här, men ingen med tillräckligt med makt vågar ta det avgörande steget.

Ni kanske har läst om attentatet i Kabul i dag? Över 30 döda och nära 100 skadade.

16 reaktion på “Är Socialdemokraterna i ett majoritetsmissförstånd om de ensamkommande?

 1. Margareta Eriksson

  Äntligen en klok person. Jag har sökt dialog från ministrar/sakkunniga till länspolitiker men de vägrar svara och det kommer att bli som du befarar. Vi 40-talister är många och har en helt annan syn på solidaritet och med tacksamhet representerar du en ny generation som delar den synen. ”Vår kille” född i Kabul och numer föräldralös brottas med frågan: ” Begå självmord i Sverige eller dödas i Kabul” .Detta val skall ingen behöva ta och allra minst en tonåring.

 2. Anna

  Så bra skrivet – tack ! Tänk om fler politiker med möjlighet att förändra kunde sätta sig in i hur det faktiskt ser och sett ut. Det är så frustrerande att se den negativa effekt vårt systems hantering av ungdomarna har på många av dem. Det är också läskigt att se effekten det har på de runtomkring dem som tappar förtroendet för systemet och politiker.
  Tack igen!
  Anna
  (God man)

 3. Magnus Vinqvist

  Mycket bra Elin! Hoppas många socialdemokrater läser detta och funderar lite över sitt partis bakgrund, partiprogram och ideologiska relevans.

 4. Malin

  Tack Elin för att någon inom S vågar!!! Det finns en anledning till att tusentals som möter dessa ungdomar i Sverige gått ihop i ”Vi står inte ut”…vi ser deras utsatthet men också deras potential! Dom var barn när dom kom och med den lagstiftning som rådde då skulle dom få lov att stanna. Dom blev välkomnade på det sättet. Sen vände vindarna…och nu gör en tillfällig lag samt Migrationsverkets långa handläggningstider att dom inte får stanna. Det är orimligt, omänskligt och så långt ifrån socialdemokraternas solidaritet man kan komma. Jag skäms…men slutar aldrig kämpa! #amnestinu

 5. Solveig Olsson

  Du är en riksdagsman jag gillar. Hoppas du lyckas påverka dina partikamrater.
  Som det är nu skäms man ju för Sverige.

 6. Jenny

  Tack Elin för att du står upp för sanningen. Och jag håller med. S förlorar väldigt många väljare i den här frågan. Väldigt många. De är redan här, de behöver modiga politiker som vågar stå för sina åsikter, ifrågasätta internt och driva på så att det blir bättre. För vi kan bättre än så här! Den här gruppen unga från Afghanistan är den mest inspirerande grupp jag har mött. Det kommer gå bra för dem. Om de bara får en chans. #amnestinu

 7. Kristina Gareby Hjerpe

  Håller med Magnus Vinqvist, tack för att du vågar tala om detta. Vi är många som behöver svar och som undrar vad vår regering har för politik. Om Sveriges ekonomi ”går som tåget” borde vi väl också kunna ta hand om dem som redan finns här. Om det bara handlar om pengar – har vi inte råd med moral?

 8. Marianne Jarnhäll Chukwuka

  Hoppas bara att ni fort blir så många att partiet inte kan hålla på med sin vägran att stå upp för dessa unga! Vi har ju allt att vinna samhällsekonomiskt på att behålla dem här. För att inte tala om det som egentligen är det viktigaste: att stå upp för medmänsklighet!!!

 9. Birgitta Sjöström Aasa

  Elin, jag har inte haft anledning att vara särskilt stolt över någon politiker i Sverige på rätt länge, men dig är jag stolt över. Jag som aldrig varit sosse ?

 10. Lena Lönnqvist

  Ta ck, Elin, håller med dig 100%. Hur får man fler riksdagsledamöter att ställa upp för att påverka regeringen? Socialdemokrater Tro Solidaritet försöker kämpa emot den hårda flyktingpolitiken.ha

 11. Anders Göransson

  Elin, det du skriver är så otroligt klarsynt, kunnigt och avslöjande. Så som du alltid skriver. Varför kan inte fler socialdemokrater (och andra) dra samma självklara slutsatser? Allt stöd till dig Elin, du får säkert mothugg, men känn att du tänker rätt. Du har många bakom dig.

 12. Mira Necevska

  Bra skrivet!
  Jag känner mig bedragen, så min röst och respekt är borta till Lövén och andra med honom.
  Hoppet finns hos klarsynta politiker tvärs över gränserna.
  Varför inte lägga in en motion så får var och en rösta efter eget huvud.

 13. Vivi-Anne Sundqvist

  Tack Elin Lundgren, du har mod och kurage att tala för mig och många av mina vänner som säger att utvisningarna av unga afghaner måste stoppas. I demokratins namn utnyttjar du rätten till yttrandefrihet. Din och alla vi andras röst får aldrig tysrna.

Kommentarer inaktiverade.