Ställa frågor till KD och till FP

På Strömsholm hade samtliga Allianspartier varsitt tält. I Moderaternas tält kunde man slänga boll mot en storbild på Fredrik och få olika poäng beroende på om man träffade hål. Elin aviserade efteråt att hon hade tänkt slänga hårt som fan mitt i plytet -Här får du din jävel … Hade nästan varit värt att gå tillbaka för.

Nåväl. När vi långsamt strosade hemåt gjorde vi ett stopp i KD:s tält och svarade på frågor i deras tipstävling. Mannen i tältet ville att Sverige skulle bli världens bästa land att vara barn i. -Det låter bra, vilket land konkurrerar vi med? Han var inte alls förberedd på frågan men berättade att inget håller på att gå sönder i det här landet, utan det svartmålas ofta. Kanske var det Norge vi tävlade med? Och några fattiga barn har vi knappt alls i Sverige, sådana rapporter var helt överdrivet. Man skulle också gissa vilken som var deras sägning. Ett alternativ var Alla människor är lika värda, ett annat att alla är lika värda men också unika och okränkbara. Det var rätt svar.

Jag frågade om det då är så att de menar att tex Moderaterna inte anser att alla är unika, dvs varför deras sätt att säga var så mycket bättre eftersom de antydde att deras unika och okränkbara betydde så mycket mer än ”bara” lika värde. -De säger inte det i alla fall! Folkpartiet, tycker de inte heller att varje människa är unika? -Vi vet inte, för de säger inte det som vi gör!

Mannen lyckades också med att sänka arbetslösheten med hela två procentenheter när han berättade hur mycket den var och sade att vi egentligen inte har några större problem i Sverige om man jämför. För att jämföra med lägre siffror vi har haft i Sverige rätt nyss var irrelevant, det är Spanien vi ska jämföra oss med.

Däremot var vi helt överens om att vi inte kan ha specialistsjukvård överallt i hela Sverige, utan att vi måste spetsa på vissa orter för att spara pengar och istället kunna hålla riktigt hög kvalitet.

Därefter gick vi till Folkpartiet för där fanns kaffe och det ville mina vänner ha. I Folkpartiets monter skulle jag säga att det spårade. Kvinnan ville så gärna berätta om några socialdemokrater som ville avskaffa läxor och istället se till att eleverna fick all hjälp de behövde på skolan. Exakt hur förslaget såg ut, som hon blev chockad över att vi tyckte verkade som rimligt, fick vi ingen bild av. För hon visste inte … men att vet var dåligt visste hon säkert.

Och varför? Jo, det var något om att invandrarbarnen har det så besvärligt eftersom invandrarfamiljer har så många barn så det blir så rörigt för dem att läsa läxor hemma, så det vill de göra i skolan. Men om alla ska göra det blir det alldeles för rörigt. Det jag uppfattade var att de barn som var svenska (dvs hade det lugnt och fint och stort hemma) skulle gå hem från skolan och läsa läxor så kunde invandrarbarnen stanna i skolan. Jag blev i princip rätt stum. Men vi ställde frågor tillbaka och inser att vi ser rätt olika på det här med vad som är en bra skola.

Vidare pratade vi lite om olika kassor och hon försökte få mig att tro att stat och kommun förfogade över samma pengar. Efter tre kontrollfrågor som var ungefär -Men det kan du väl ändå inte mena? var hon tyst en lång stund och tillstår att det kanske inte var riktigt så.

Jag tycker det är spännande att som väljare ställa frågor. Min bästa gång hittills är ändå den gången jag pratade med Piratpartiet i Skellefteå.