Ministern om fristadskommuner

FRÅGAN:

2013/14:539  Fristadskommuner

av Elin Lundgren  (S)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth  (M)

”Fristäder för förföljda författare är och förblir en  prioriterad fråga för den nationella kulturpolitiken, vilket börjar ge resultat.  Min förhoppning är att fler svenska kommuner ska ansluta sig till detta  samarbete, så att det fria ordet kan finna vägar ut ur fångenskap, över gränser  och fram till de slutna samhällen som behöver det som mest.”

Så skrev  ministern för två år sedan i en debattartikel. Sverige har i dag ett antal  kommuner som valt att vara fristäder. Det tycker jag är mycket bra.

Efter att  Gävles kommunfullmäktige bifallit en motion om att kommunen ska bli fristad för  en bildkonstnär har nu Moderaterna i Gävle valt att anmäla detta till  förvaltningsrätten utifrån att de anser att detta strider mot den kommunala  kompetensen.

Min fråga till  ministern blir därför:

Om det skulle  visa sig att förvaltningsrätten underkänner fristadsverksamheten för en kommun  att ägna sig åt, kommer ministern då att vidta åtgärder så att det blir möjligt  för kommunerna att medverka till de fristäder som  ministern förordar?

SVARET:

Svar på fråga 2013/14:533 av Agneta Gille (S) Fristad för hotade kulturarbetare och fråga 2013/14:539 av Elin Lundgren (S) Fristadskommuner

Agneta Gille har frågat mig hur jag ska verka för att fler kommuner ska välja att bli fristäder för hotade kulturarbetare. Elin Lundgren har frågat mig om jag som kulturminister avser att göra något om det skulle visa sig att förvaltningsrätten underkänner att en kommun får ägna sig åt fristads­verksamhet. Båda frågorna berör fristadsystemet. Jag väljer därför att svara på frågorna samlat.

Jag instämmer med frågeställarna att det är angeläget att se till att fler kommuner väljer att bli fristäder för hotade kulturskapare. Det är en prioriterad fråga för regeringen och något som jag som kulturminister har verkat för under flera år.

Möjligheten att uttrycka sig fritt är en förutsättning för ett öppet och demokratiskt samhälle. Det fria ordet är dessvärre ingen självklarhet i vår omvärld. Det är därför viktigt att stödja fristadssystemet och uppmuntra de kommuner som på ett föredömligt sätt erbjudit skydd åt författare och andra kulturskapare som riskerat trakasserier och repressalier i form av fängelse, tortyr eller dödsstraff.Det rör sig inte om ett ensidigt stöd, de fristadskonstnärer som kommer till Sverige är i högsta grad en tillgång för det svenska kulturlivet.

Statens kulturråd har i uppdrag att verka för fler fristäder för förföljda konstnärer samt för att de fristadskonstnärer som finns i Sverige ska få ökad möjlighet att bli en del av offentligheten. Statens kulturråd förmedlar bland annat kunskap och kontakter samt stöd inom ramen för sitt uppdrag. Kulturrådet har också tagit fram en handbok för fristäder och fristadsförfattare samt ordnat en internationell expertkonferens.

Inom ramen förbiståndspolitiken har regeringen stärkt de särskilda insatserna för demokratisering och yttrandefrihet. Särskild prioritet ges till demokratiska förändringsaktörer såsom fri media, aktörer inom kulturlivet och fristadsförfattare.

Elin Lundgren har frågat om jag kommer att vidta åtgärder om det skulle visa sig att förvaltningsrätten underkänner en kommuns fristadsverksamhetJust nu ligger frågan hos förvaltningsrätten förprövning. Jag vill avvakta den rättsliga prövningen innan det blir aktuellt med ett ställningstagande till om det bör genomföras några särskilda insatser.

Stockholm den 2 april 2014

Lena Adelsohn Liljeroth