Parlamentsbesök

Bland en del annat har vi i dag besök Kanadas parlament. Maffig byggnad. Det är något speciellt med torn. Ett alldeles underbart bibliotek som inte kändes det minsta modernt men väldig kärleksfullt.

Vi hade förmånen att sitta på läktaren under något som liknade en frågestund. Jämfört med den är svenska parlamantet ett under av ordning och jag vill verkligen inte byta bort det. Trots det var jag helt fascinerad av detta skådespel som uppenbarade sig strax nedanför oss i salen. Ledamöterna pratade en himla massa, talmannen hade en fånig utstyrsel och satt uppe som på en liten tron. Men väldigt avslappnad med det ena benet över det andra. När han tyckte det blev väl ruffigt ropade han ”Order!”.

Det fanns en talarlista (men ingen skärm eller så för åskådarna så vi vet inte exakt vilka som talade även om vi listade ut vilka ledamöter som hörde ihop i olika partier) men det var också replikskiften. Allt skedde från platserna och folk pratade oavsett om de hade ordet eller inte. Gestikulerade. Ropade saker. Som ”Klipp håret”, ”Vem släppte in dig här” ”Du kan inte ens uttala det rätt”. Och en massa applåder och hurrarop.

I Sverige kan vi ibland applådera, men oftast trycker vi på knappen ”instämmer”. OBS! Vi var före Facebooks gilla-knapp. Kanske tom uppfann den.

Det var helt enkelt lite av högstadiemobbarstämning. Om de tycker det funkar så kan de ägna sig åt det.

På morgonen träffade vi ett av utskotten som jobbar med delvis samma frågor som oss. Vi kom in på deras möte och det hela var mycket formellt, men ändå lagom avslappnat. Jag blev väldigt glad över att på den timmen som vi var där lyfte de problemet med både alkohol och andra droger och också FAS-skadade barn. Då fick jag göra en insats och berätta om hur vi ser på FAS i Sverige (för flera av de andra ledamöterna hade ingen koll och någon glädje ska jag väl ha av all alkoholkunskap jag besitter). Mitt huvudsakliga budskap var att medvetenheten om problematiken är väldigt liten. Men också att många i Sverige är bra på att avstå alkohol under graviditeten vilket gör att vår omfattning på problemen förmodligen är mindre än i många andra länder.

Vi pratade också om organiserad brottslighet, gränskontroll och illegala vapen. Allt det där hänger dessutom ihop en hel del. Allt var bra ända tills sista minuten. Han som ledde mötet som representerade extrem höger säger något i stil med -Nu måste vi avsluta så vi hinner inte diskutera det här, men vi upplever att det största hotet mot Kanadas säkerhet här det islamska fundamentalister, men tyvärr hinner vi inte prata om det nu men det hade varit intressant att höra er åsikt. Hej då.

Oppositionen (till stora delar vårt syster parti NPD blev skitarga och jag pratade med min vän från i går kväll och han sade att så där brukade det aldrig sägas, så det var något speciellt. Och att det absolut inte finns någon samsyn kring det och att det var mycket otrevligt.

Vi har också träffat eldsjälar som arbetar i ett program där de hjälper människor som är på väg ut från fängelset med sådant de behöver för att kunna klara sig i samhället igen. Kanske ännu svårare här än i Sverige. Att träffa de som brinner laddar alla batterierna!

I morgon gör vi fler besök här i Ottowa och sedan lämnar vi för en natt i Kingston.

God natt!  

1 tanke kring ”Parlamentsbesök

  1. Pingback: Alltid en fighter, Trudeau | Elin Lundgren

Kommentarer är stängda.