Tidningarna vill veta om vinster i välfärden

I dag har jag talat med båda Gävles tidningar om arbetarekommunens beslut att ställa sig bakom motionen om vinster i välfärden.

Var det en stor diskussion om detta? Nej, mötets deltagare var mycket eniga om detta. Kommer beslutet utifrån att några företag i Gävle kommun skulle ha misskött sig? Nej, ingen har anfört en sådan anledning. Min uppfattning är att det är en ideologisk fråga så klart. Vi tycker inte att pengar ska försvinna ut från systemet för skolor, när vi vet att det totalt i skolsystemet finns behov. Tror du att motionen kommer att antas på kongressen? Det kommer att komma många andra motioner på samma tema, kanske med andra lydelser. Vi kommer förmodligen inte att hantera dom en och en. Frågan blir en av kongressens stora och vår viljeinriktning, och andras, kommer troligt att vägas ihop i ett annat dokument som vi tar ställning till.

Frågan också, hur ska detta genomföras? Tja, kompetenta tjänstemän och politiker får ansvar för detta precis som alla andra reformer. Kan man avreglera apotek utan att någon frågar hur den reformen ska göras, är det inte omöjligt att göra en annan.

De rabiata påståendena som givevis inte kommer från journalisterna utan från moderater som inte greppar. Att Socialdemokraterna skulle hata företagare rent generellt. Vansinne.

De som verkar inom verksamheter närmast människor, som skola och vård, bör göra det av andra anledningar än att göra stora privata vinster. Om det då blir så att några kedjor av skolor inte vill fortsätta så okej. Pedagogik var inte så kul om vi inte kan dränera systemet med undervisningsfria fredagar, so be it.

Min idé är att alla skolor ska vara bra skolor. Ingen ska behöva hålla på välja om man inte vill och undra vad man missar. Alla ska vara säkra på att få bästa vården, bästa undervisningen.

I dag har valfrihet blivit ett annat ord för privatisering, men det låter lite, lite snyggare.

Jag har också sett att detta kallats ”Elins förslag”. Det är det inte. Det är en motion från fem medlemmar. Däremot står jag bakom det, men som ordförande i arbetarekommunen är jag inte allsmäktig. Det kanske fungerar så i andra partier, jag vet inte.