Tre riktigt bra böcker och några till

Nej och åter nej av Nina Lykke

Om ett par där mannen känner att han behöver förverkliga sig själv eller något som män känner när de börjar ha en affär med en yngre kvinna. Och om kvinnan som han har en affär med och varför hon har det.

Den bedragna kvinnan är lärare och den absolut bästa figuren. Hon ledsnar ur, med rätta. På ett lite annorlunda sätt.

Väldigt bra skriven. Stor igenkänning på vissa ”saker man inte får tänka”. På så vis både allvarlig och rolig.

Hemma hos andra av Gabriella Ahlström

En svidig berättelse om relationer, om att räcka till, vara rätt eller fel i nya sammanhang. Om att ha en ursprungsfamilj där man inte känner sig riktigt hemma. Och som bihistoria, en del nutidshistoria i form av en kille från Afghanistan som kommer och bor en stund.

Klubben av Matilda Voss Gustavsson

Äntligen läste jag den här uppmärksammade boken. Genuint betar författaren av skeenden kring den så mediala affären kring Svenska Akademien. Men också, det kanske viktigare. Historien om hur män utnyttjar kvinnor. Det verkar tidlöst. Den här ska du ha läst, helt enkelt.

Några som kanske inte gjort ett större intryck men är lika bra som att streama vilken serie som helst på skärm:

Svart Ros av Nora Roberts

Den här plockade jag för att den var på rea. Tydligen del 2 i ”Trädgårdstrilogin”. Lagom mycket kärlek och lagom mycket drama. Innehåller också våldsamma män.

Ett litet steg på vägen av Jenny Fagerlund

En genomtrevlig bok om en kvinna som hamnar i sådana där förändringar av livet som man gör ibland. Den är svensk och verkligen feelgood. Slutar med lycklig kärlek förstås.

Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

En av de mer framstående feelgood-författarna som jag uppfattar det. Finns så många om folket på ön att jag knappt minns vilka jag läst. Gillar särskilt storyn om läkaren Saif, flykting från Syrien, och hans situation.

Jag tycker också om att läsa om ”vanligt folk” snarare än folk på juristbyråer och glassiga miljöer.

Efter skandalen av Sarah Vaughan

Våldsam man håller ihop storyn. Det handlar om en jurist inblandad i hans fall, som själv har haft dåliga erfarenheter av honom back in the Days, vilket gör att hon har en personlig vendetta som hon kniper om.

Vet inte om det är en slump att jag bara läst böcker av kvinnor. Inte tänk på det förrän jag summerade här. De två jag har på gång nu har också kvinnliga författare.