Bokutmaning blir författartips.

Facebook är ett populärt forum för ”kedjeinlägg” där man utmanar om svartvita bilder, bilder från att vara förälder, bilder på skivomslag osv. Det roligaste och fånigaste är ”ingen förklaring” som oftast brukar höra till sånt.

För det första gillar jag inte kedjeinlägg, för det andra förstår jag inte varför man inte ska lägga en förklaring. Om inte annat om man vill tala lite för sin favorit-någonting.

Böcker bekymrar jag mig en del om. Jag fick dessutom en fråga av en vän om tips på vad hon skulle läsa, inte intresserad av deckare.

Jag plockade inte fram några boktitlar utan tipsade om några av mina favoritförfattare som inte skriver deckare.

Marie Hermansson. Inger Alfvén. Helena von Zweigbergk. Anna Fredriksson.

Marie Hermansson skriver historier med en tvist. Säregna. Vet inte annars hur jag ska förklara dem. Svampkungens son är en bra ingång.

Inger Alfvén är den som varit med längst. Relationer. Bra språk. Dotter till en dotter och Mandelkärnan är tips. Mandelkärnan har dessutom ett av de mest lockande omslagen jag sett. Jag tycker det är snyggt.

9789100130558

Helena von Zweigbergks efternamn ger mig problem varje gång, men böckerna om relationer är så nakna och lätta att känna igen delar av att det gör ont. Ibland svider det så jag vill lägga bort boken, men det går inte. Ur vulkanens mun till exempel. Hon har också skrivit en väldigt bra bok om saker, ting, som jag rekommenderar.

Anna Fredriksson. Lite mer feel good känsla, men också moderna relationer och problem. Dramat i vardagen så att säga. Lättläst. Sommarhuset kan man börja med.

Om man ändå gillar deckare så tipsar jag om Patricia Cornwell om man vill ha en fet serie från utlandet att välja. På hon är rättsläkare med komplicerade relationer. Nyskapande i genren är svenska Anna Karolina som jag med största kärlek rekommenderar.