Bruér om bildning

Mikael Bruér har skrivit en mycket insiktsfull text i tidningen Skolvärlden (LRs medlemstidning).

Den handlar om bildning. Själv glömmer jag inte när Annie Lööf sade i en debatt inför valet en gång: Man går i skolan för att få ett jobb.

Så enkelt är det sannerligen inte. Läs gärna hela Mikaels text och fundera över vad bildning är för dig.

”De senaste åren har angreppen mot olika humanistiska utbildningar (som i många fall säkert varit betydande för att få in studenter med min bakgrund på universiteten) haglat. Svenskt näringsliv ger sig på kurser som inte är produktiva. Ledarskribenter raljerar kring dem. Så sent som för någon vecka sedan gick det att läsa i Kristianstadbladet att det var dags att lägga ner ”tramsiga” kurser och satsa på ”kurser som ger jobb”. Angreppen på flummet i skolan är den andra sidan av myntet. För vad är väl flummigare än att diskutera etiska val eller antikens filosofi?

I den politiska världen talas det om mätbarhet, regler, styrning, tillväxt, anställbarhet. Och visst, det i sig är inget fel. Men vart tog diskussionen om bildning vägen? Vad hände med idén om att människan ska vara något mer än anställningsbar?”