Fattigfällan

fattigfällan fattigfällan1

En av mina återkommande jobbiga drömmar sedan lång tid är att jag inte kan slå in ett telefonnummer på en telefon rätt. Drömmarna måste ha börjat för länge sedan eftersom de ibland inkluderar snurrskiva. Det är viktigt, det är bråttom, men det går segt och blir fel. Hopplösheten i drömmarna är stor.

Den här boken handlar om hur alla vägar framåt täpps igen, av det system som ska vara vårt trygghetssystem men där olika system samverkar med varandra så att de motverkar syftet.

Det blir en labyrint utan utgång helt enkelt. Vägg på vägg att stöta i. Boken är baserad på verkliga händelser och allra sist finns tips till både politiker och de som arbetar med försörjningsstöd samt till oss som har en vän som blivit fattig. Politiken är ett stycke för sig. Det andra. Att till exempel slänga ur sig att man har slut på pengar när man inte har det (bara för att man köpt för många läppstift och pengarna för nöjeskonsumtion är slut) är ju knepigt att höra för någon som inte har råd att äta. Eller detta med när man vill hjälpa till. Bjud inte på mat, ge pengar eller matvaror så att man kan välja själv. Har du inte pengar att erbjuda, fråga om du kan följa med till soc tex som stöd vid samtal.

Mat är basalt. Och det återkommer flera gånger i boken. Vad det betyder att inte ha råd med mat. Hur en billig kakburk med utgånget datum räcker en dag. Varför man blir tjock när man är fattig och inte smal, fast man har brist på mat.

Varför det viktigaste kanske inte är att sortera ut en vinterjacka och skänka till behövande, utan där underkläder och strumpor är viktigare att få.

Det är så många saker som gör den här boken till en ögonöppnare för den som själv lever långt ifrån att själv vara beroende av samhällets stöd (för något man inte själv alls rår för, bli sjuk) eller känna någon som är. Författaren är en av mina svenska favoriter och hon är en så duktig skildrare. Jag får alltid ont i magen när hon skriver om svåra saker. Ett gott betyg.

Det är en roman, men också ett samtidsdokument och ett skarpt inlägg i debatten.

Jag tycker att du ska läsa den.

Nu ska jag hitta den här boken som jag påmindes om när jag läste Fattigfällan. En bok de pratade om i radioprogrammet Plånboken tidigare i år. Krisboken : nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi.