Bildning, kultur och naturvetenskap

I förrgår skrev jag en hel del på Twitter om detta. Många har interagerat med mig om det här, bland annat den som inte klarade kopplingsschemat … Den var besviken på sig själv.

I dag skriver Jenny Wennberg om typ samma.

ebt

Ranten:

Ser att det finns en besvikelse över Ebba Busch Thors ”bristande” kunskaper i litteratur som hon blivit testad på.

Eller besvikelse, hon hånas helt enkelt. Jag vet att det finns i en kontext om kulturkanon.

Vi har alla med oss olika kulturkapital. Om hennes vet jag inget men jag konstaterar det. Just litteratur, konst och annan kultur är viktigt,

Vi har alla olika intressen, även om jag vet att man med näsan högt kan hänvisa till allmänbildning.

Själv har jag förvånats över hur styvmoderligt de naturvetenskapliga inslagen i På spåret hanterats då jag dristat mig till att kolla.

Musikstycken av klassiskt snitt sätter man. Olika fina matgrejer sätter man. En enkel vattenmolekyl? Nej. Följt av allmänt skratt.

Ingen har vett att skämmas för att man inte kan det som är baskunskaper i grundskolans kemi. Minns också enkla kopplingscheman som var svåra.

De var superenkla och krävde knappt grundskolans fysik för att man skulle ha fattat.

Men ba: ”Höhöhö, det är ju så svårt med sånt”. Alla nickar, alla förstår. Sen fortsätter kulturdelarna igen. Prestigen ökar.

Kulturen kan man inte missa på. Men alla fattar om man inte vet vad atmosfären främst innehållet eller ens enkelt kan beskriva kärnklyvning.

Så alla ni som raljerar över Busch Thor. Rita upp atom nummer åtta för mig. Berätta hur den binder.

Berätta vad DNA är en förkortning för och vad de vanligaste beståndsdelarna heter.

Lös en enkel andragradsekvation.

Berätta varför reflektionen i en sked är olika på skedens olika sidor.

Berätta lite Darwins insatser och olika belägg för evolutionen samt vad som driver den.

Såja. Lite jobb till kulturredaktioner, ledarskribenter och andra tyckare som vill raljera över brister i andras kulturella bildning.

Ni får inte googla fram svaren. De ska komma direkt och ni ska sätta adenin och tymin direkt. Annars går ni om grundskolan.

Är du kränkt Elin? Kan du inget om böcker? Jag har läst så förbannat med böcker. Alla sorts litteratur. Ful och fin. Hejdå!