Furuvik fick fel schimpansart i sitt artbevarandearbete

Många har engagerat sig i hur schimpansen Linda blir en bricka i ett spel. Furuviksparken vill flytta på henne med motiveringen att det finns ett större syfte, nämligen avel på en av schimpansvarianterna. Hennes situation blir då underordnat detta i avelsarbetet.

Just avelsarbetet är det som Furuvik, och organisationen EAZA hållit så högt i den här situationen. Berättat hur genomtänkt och viktigt de arbetar. Hur viktigt det är med just den art som Linda tillhör. Att det var därför Tjobbe flyttades in i gruppen i Furuvik, för att underhålla den genpool som finns för den västafrikanska schimpansen.

Furuvik publicerar ”Frågor och svar” för att berätta att allt de gör är under kontroll och det är ingen fara för Lindas eller de andra schimpansernas välmående.

Den där rigorösa kontrollen och det starka värnandet av den västafrikanska arten, hur har det gått?

Så här skriver de:

”Varför behövs det en ny hane till Furuvik – Tjobbe flyttade ju in för ett par år sedan?
Det har i efterhand visat sig att Tjobbe inte var av den västafrikanska arten som alla trodde från början, vilket innebär att hans ungar inte skulle bli den hjälp för arten att leva vidare, som är så viktigt i bevarandearbetet.

Därför är det viktigt att vi får en ny hane till Furuvik, så att nya schimpansungar ska se dagens ljus – ungar som kommer bli mycket viktiga för bevarandet av den västafrikanska schimpansarten.”

Det rimmar förstås vansinnigt illa med alla påståenden om noggrann kontroll och viktighet.

Om det absolut största syftet med att bedriva djurpark inte är kommersiellt utan för att bevara djurarter (som inom överskådlig framtid ändå aldrig kommer att komma till Afrika utan helt enkelt vara djurparksdjur), hur kunde denna dundertabbe ske?

Om att Linda och Tjobbe varit kompatibla och fått en unge tillsammans, då hade det saboterat artbevarandeplanen. Av Furuvik och EAZA själva. För att de faktiskt inte har koll på schimpansernas arttillhörighet, trots att arbetar så professionellt. Enligt egen utsaga.

Med vilken trovärdighet kan nu Furuvik och den expertorganisation de lutar sig emot nu säga att de har full koll på vad de gör?

Ingen.

Låt Linda stanna i den miljö som blivit trygg för henne. Hon har genomlevt tillräckligt med skit i sitt liv som människor orsakat. Hon har inte bett om att flyttas.

Kan hon då få ungar?

Vad svarar Furuvik själva?

”Kan Linda få barn vid sin ålder?
Linda befinner sig förvisso mitt i livet, men hon är fortfarande i en fruktbar ålder. Vi och EAZA skulle inte planera den här flytten om vi inte trodde att det skulle kunna leda till nya schimpansungar.”

Det finns inget ja på den här frågan, bara att hon hypotetiskt är i fertil ålder. Skulle jag vara riktigt konspiratorisk skulle jag säga att de efteråt kan hävda att den totala omflyttningen i schimpansgrupperna ledde till fler ungar, även om ingen av dem kommer från Linda.

Jag förutsätter att alla som arbetar med djur är stora djurvänner. Jag tror inte ont om någon människa som jobbar med djuren varken på Furuvik eller andra djurparker. Tvärtom, människor som gillar djur är människor jag gillar. Jag har träffat Daniel, som är den som frontat Furuvik i frågan. Jag har inget ont att säga om honom. Jag gillar honom. Det är hela systemet som det är fel på. Det är systemet jag ifrågasätter.

Det är systemet som drabbar Linda. Furuvik har möjligheten att säga ifrån, att välja en annan väg. För att värna en enskild schimpans som jobbat hårt för parken under många år.

Det kan tyckas lätt för mig att säga, som står utanför. Det är det. Det är därför jag gör det. För Lindas skull. För andra djur i hennes sits.

(HÄR är när jag och Daniel var i lokalradion om det här förra veckan.)

1 tanke kring ”Furuvik fick fel schimpansart i sitt artbevarandearbete

  1. Sofia

    Bra skrivet! Dessutom kan man fråga sig varför inte Furuvik behåller Linda och också tar in en schimpanshane av rätt art då Tjobbe var av fel art. Om det är den västafrikanska arten man vill bevara och om nu Furuvik verkligen vill få nya ungar i sin park (vilket jag är emot) så borde de försöka para Linda med en hane av rätt art och behålla henne på Furuvik. Jag tror dock att de vill bli av med Linda då de vet att hon inte kan eller kommer få några ungar. Så att skylla på att Linda måste flytta för att bevara arten tror jag bara är en ren lögn för att bli av med henne och istället få in en fertil hona som kan få ungar till Furuviksparken.

Kommentarer är stängda.