I dag skriver Arbetarbladet om nya socialnämndsordföranden från Moderaterna som INTE delat rasistiska länkar, mest hundar.
Hennes uppdrag beskrivs som en tjänst.
Nyligen skrev jag med en annan medarbetare på tidningen som också använde ett uttryckt som om det politiska förtroendeuppdraget var att likna med ett jobb.
Ännu lite tidigare pratade jag med ytterligare en annan medarbetare där om arvoderingar, och insåg kvickt att kunskapen om hur arvoderingar och förtroendeuppdrag fungerar inte är tydlig. Det finns en bild av att en halvtidarvodering är att jämföra med en halvtidsanställning någonstans.
Så är det inte, och slarvig hantering av orden, kan tyvärr bidra till att stärka den bilden. Både hos journalisterna själva och hos människorna som läser.
Politiska förtroendeuppdrag är inga jobb. De är förtroendeuppdrag och inbyggt i det finns bland annat att de kan ta slut precis vilken dag som helst.
De är heller inte kopplade till att man förväntas jobba ett visst antal timmar. De är snarare kopplade till att utföra en viss arbetsuppgift. Hur hög arvoderingen ska vara för respektive uppdrag avgöras av kommunfullmäktige i varje kommun. I större kommuner tar uppdraget en himla massa tid och då är arvoderingen ofta högre. Liksom digniteten på uppdraget relativt andra politiska uppdrag i kommunen.
Mitt riksdagsuppdrag exempelvis. Det är ett heltidsuppdrag, men det betyder inte att det är 40-timmarsvecka som gäller och att jag håller koll på någon ”arbetstid”. För att arbetstid finns inte. Det är kopplat till att utföra förväntat uppdrag och det kan vi utgå från tar en himla massa mer tid än vad det är arvoderat för. Precis som alla andra arvoderade politiker jag känner i kommunen eller i regionen.
Just socialnämndens ordförande exempelvis. 50 procent. Tjugo timmar i veckan tar det, kan man ju tro då om man kallar det för ”tjänst”.
I det uppdraget ligger att bereda alla möten, genomföra möten, stämma av med förvaltningschef och andra chefer, ständig telefonjour, läsa skaplig mängd med handlingar och andra dokument, träffar med ordförandegruppen i Alliansen, arbeta mot det egna partiet, finnas tillgänglig för medborgare och media, massor av tankeverksamhet, besök i förvaltningens verksamhet mm. Ni kan glömma att det räcker med tjugo timmar i veckan för att uppfylla det uppdraget. Så även om hon kommer att jobba deltid på sitt arbete, kommer hon att fylla resten av dagarna, kvällarna och helgerna med sitt uppdrag.
En kommun får så att säga ganska mycket för pengarna av sina politiskt förtroendevalda sett till den tid de lägger ner för den ekonomiska ersättningen.
Minns det journalister, ett politiskt uppdrag är inte en ”tjänst” lyder under samma villkor som en anställning.