Vad ska ni göra för att stoppa SD då?

”Vad ska ni göra för att stoppa SD då?”

Jag får frågan ganska ofta. Det är bra eftersom det betyder att frågeställaren är bekymrad. 

 Det är en helt rimlig fråga, det är det.

Men det SD står för är enligt mig beyond partipolitik.

SD samlar människorna som kommenterar en nyhet i sociala medier om en nybyggd skola med ”Vad blir det av den gamla tomma byggnaden då, flyktingförläggning eller?”. Det är de som fortsätter nöta om hur löjligt det är att de måste säga chokladboll nu för tiden. Det är de lever i tron att Sverige ”tar in invandrare”, typ åker och hämtar dem. Det är människor som beskriver andra som ”invandraren”. Det är människor som inte förstår vad det egentligen innebär att söka asyl. Det är människor som till en början kallar sig ”invandringskritiska” men innan det är färdigt sprutar ur sig fördomar om ”muslimerna. Det är de som tror att personer som tigger tjänar storkovan och har riktigt goda liv. Det är människor som bemöter påpekande om felaktiga fakta med ”det skiter jag i för jag tycker så här ändå”. Det är människor som tycker det var bättre förr och nu ”har det gått för långt” utan någon tyngre argumentation än så.

Det är också andra människor. Jag tror inte att det finns EN gemensam nämnare för sympatisörerna och ger därför att ge olika exempel men också lämna öppet för fler.

Så vad ska de andra partierna göra för att ”stoppa SD”?

Det är lite olika metoder vi anar. När jag blickar ”högerut” ser jag tendensen att köpa en del av den vämjeliga retorik som SD-företrädarna använder sig av.

Men så länge media kommer att spela upp en konflikt kring ”invandringen” som den absolut största konflikten, så länge som frågorna handlar om vilka som är välkomna och inte, så länge vi fixerar oss vid att tala enbart om invandringsrelaterade frågor blir vi som förlamade.

Hjälp i stället till att prata om det som är verkligt viktigt. Som att prata bostäder. Som att prata jobb. Som att prata utbildning. Som att prata sjukvård. Som att prata omsorg. Som att prata om hur vi bäst lever tillsammans och skapar de allra bästa förutsättningarna för alla.

Så det mitt parti behöver göra är att medverka till att leverera ett ännu godare samhälle. Där alla har någonstans att bo och de som vill studier och jobb att gå till. Roliga saker att göra på fritiden. Lättnaden när gammelmormor har det bra på sitt boende. När barnet med dyslexi får rätt hjälp i skolan.

För jag tror, hur banalt det än må vara, att glada, nöjda och trygga människor har mycket lite intresse av att sprida fördomar, att hacka på andra som har det svårt, att hitta syndabockar. Glada, nöjda och trygga människor kanske rent av drivs av att stötta upp andra med insikten om att vi då alla blir vinnare.

Dessutom har jag ett viktigt budskap till dig som inte är partipolitiskt engagerad men jävligt livrädd för hur ett sverigedemokratiskt samhälle skulle se ut. Du behöver vara en del av att göra skillnad. Du behöver läsa på. (Det kan du göra HÄR och HÄR och HÄR) Du behöver bemöta bisarra påståenden vid det där lunchbordet på jobbet. Du behöver ifrågasätta varför någon delar saker från högerextrema nätsidor (även om din avlägsne släkting blir jätteputt och tar bort dig från Facebook). Du behöver snacka med dina barn och andra du har runt om dig om människovärden, bemötande och källkritik. Du behöver ställa frågor till SD-representanter i din kommun.

För när jag gör det betyder det nästan ingenting. Det reduceras till ”klart du tycker annorlunda för du vill ju ha makten själv eftersom du är socialdemokrat”. Som jag skrev inledningsvis. SD:s värderingar är beyond politik. Det är rent människofientliga värderingar. Inte bara utifrån partipolitik sett utan på ett universellt plan.

Många gånger skulle det vara lättare för mig att vara en motvikt till SD och deras vansinne om jag inte själv var aktiv politiker i ett annat parti. Kanske nästan alltid.

Därför blir den omtänksamma och välmenande frågan ”Vad ska ni göra för att stoppa SD?” så viktig att vända tillbaka för mig. Vi ska göra det här och vad kan du göra? För i det behövs alla, precis alla, som har ett intresse av ett fräscht, öppet och tryggt Sverige.

 

29 tankar kring ”Vad ska ni göra för att stoppa SD då?

  1. Cherstin Hansson

    Hej Elin, Så bra att äntligen någon offentlig socialdemokrat i Gävle talar om flyktingar. Jag tycker om din text. Men har en del tankar jag vill förmedla till dig. Jag har som tjänsteman ansvarat för Gävles kommunala flyktingmottagande under nästan 25 år och har sett som en viktigt uppgift att hela tiden hålla allmänheten informerad om vad som händer i verksamheten. Men tyvärr har politiken hela tiden i princip varit tyst. Jag får gå tillbaka ända till kommunalrådet Eva Gillström på 1980-talet för att minnas ett socialdemokratiskt kommunalråd som offentligt uttalat sig i flyktingfrågan. Trots att jag slutat mitt arbete i Gävle kommun så får jag dagligen frågor från allmänheten om vad som händer i Gävle med flyktingar och integration. Hur många kommer varje år? Är de fler är tusen personer varje år, såsom ryktet säger? Var bor alla? Bor de i tvättstugor och garage? Flyttar de runt på olika soffor? Hur mycket tjänar deras landsmän på att sälja adresser och soffplatser? Jag vet inte längre och kan inte svara, men människorna bör få svar på sina konkreta frågor. Jag hänvisar till ansvariga kommunalråd, men de återkommer alltid besvikna utan att ha fått svar. Socialdemokratin i Gävle bör visa upp en vision, en politisk vilja. Vilket syfte har Gävle kommun med sitt flyktingmottagande, hur ser målet ut? Hur uppnås det? Vilka svårigheter finns att hantera? Då jag söker på integration på gavle.se finns mycket knapphändig information. Landar till slut i en fråga om löss hos asylsökande! Stefan Löfven ber att vi ska bete oss som folk, du uppmanar oss att vara generösa i vårt tänk kring flyktingmottagande. Helt rätt, men ni inom den socialdemokratiska politken måste gå före och tala om vad ni vill med integrationsarbetet i Gävle kommun. Ni är politiker och valda för att ”göra” politk och bör kommunicera ut vad ni vill med integrationsarbetet i Gävle. Sedan 10-15 år tillbaka är det bara SD som informerat om sin nedläggningspolitik. Socialdemokratin är tyst. Man brukar säga att den som tiger samtycker, men så illa är det väl inte?

    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej Cherstin! Tack för ditt inlägg och för ditt perspektiv. För mig som ständigt finns i den politiska luften som på kommunfullmäktige och medlemsmöten så diskuterar vi hela tiden arbetsmarknad, boende, ensamkommande barns möjligheter osv. Men de allra flesta gör inte det, och utifrån det kan det i den här frågan, liksom i andra politiska frågor, verka som att ”inget görs och inget händer”. Och att kräva att medborgare läser alla dokument som finns är väl magstarkt. Jag ska kommunicera med våra främsta företrädare och se till att de får ta del av din kommentar här.

      1. Cherstin Hansson

        Hej igen Elin, Jag är helt övertygad om att ni diskuterar frågan internt. Men jag är även övertygad om att människor känner sig svikna över att inte veta var socialdemokratin står i frågor om integration och migration. Vi behöver få veta det från er politiker var ni står. Politiker måste ha en politisk vilja i en så viktig sakfråga och kommunicera ut den till väljarna. Allt för att motverka SD:s framgångar. Jag hoppas att vår lokala socialdemokrati tar ställning i volymfrågan, offentliggör kommunens syfte med integrationsarbetet, hur används ex. det rikliga statsbidraget som kommer till kommunen. Känner man till i kommunen var alla nyanlända flyktingar bor, inte bara var de är folkbokförda. Detta är en ödesfråga fram till nästa val – och den handlar om Sveriges framtid. Vi behöver politiker som har en politisk hållning och kommunicerar den med oss! Kanske är mina förväntningar på socialdemokratin för höga! Cherstin

        1. Fredrik

          Jag kan inte hålla med, Cherstin. Frågor om migration/flyktingmottagande är extremt viktiga för de enskilda som måste fly, men som samhällsfråga är det en liten fråga. Det är heller inte en kommunal eller ens nationell politisk fråga, eftersom det finns juridiska ramar på internationell nivå som berör mottagande.

          Integrationsfrågorna är ju komplexa, men jag tycker att politiska företrädare pratar om fler bostäder, fler jobb, bättre utbildning och andra viktiga integrationsfrågor. Sen tycker jag inte att vi alltid får de bästa lösningarna där tyvärr, men tycker inte man kan beskylla politikerna för att inte ta upp dessa frågor…

          Klart att politiker bör svara på medborgarnas frågor, men jag tror att de tyvärr blir mailbombade av s.k. Sverigevänner som vill ha kommentar på befängda påstående. Jag är inte politiskt aktiv själv, men jobbar på en myndighet med delvis dessa frågor och får även jag många mail av dessa personer… Det är tråkigt, för det tar tid och kraft.

          1. Elin Inläggsförfattare

            Hej Fredrik. Roligt att du nämner dessa sk Sverigevänners fina arbetsmetoder. Mycket konstruktiva mejl fyllda av konspirationsteorier. Som politiker väljer man om man vill svara. Kanske svårare på myndighet. Ha det bra!

          2. Cherstin Hansson

            Hej Fredrik, Jag förvånas över att du så enkelt kan säga att flyktingfrågan är en liten samhällsfråga. Vem avgör det? Flyktingfrågan är den fråga som svenska väljare oroas mest över, enligt min uppfattning (och hundratusentals andra). Flyktingfrågan är en fråga som handlar om värdegrund och är därför svår. Förvånas även över att du anser att det inte är en kommunal eller nationell fråga. Kommunen ska ordna bostäder, skola, SFI, barnomsorg för alla de som fått uppehållstillstånd, tillkommer ansvar för asylsökande enamkommande flyktingbarn. Och nationen, staten, ansvarar för de asylsökande, dvs flyktingförläggningar, utredning av skyddsbehov enligt utlänningslag och Genevekonvention. Varje kommun har ett verksamhetsmål för sitt arbete med integration, och jag efterlyser information om detta från Gävle kommun. Hur tänker du då du säger att flyktingfrågan inte berör kommunerna? Och staten har ett informationsansvar om sitt arbete kring migration. Ett ansvar som jag tycker väl tas om hand av Migrationsverkets hemsida. Där finns all information att få. Men på Gävle kommuns sida finns inget om det integrationsarbete som utförs. Vilket avtal har vi nu med Migrationsverket om antal flyktingar. Var bor de? Hur organiseras arbetet? Var kommer våra nya grannar ifrån? Vilka utmaningar finns? Vad är bra? Vad kan göras bättre? Jag förvånas över att man väljer tystnad som kommunikationsmetod?

          3. Cherstin Hansson

            Hej Fredrik, Jag delar inte din uppfattning om att det är en liten samhällsfråga. Vem avgör det? Enligt min uppfattning är det vår tids ödesfråga, en värdegrundsfråga. Jag delar heller inte din uppfattning om att kommun och stat inte äger frågan. Kommunen ansvarar för bostäder, skola, barnomsorg, SFI etc. Landstingen för hälsofrågor och staten för migrationsfrågor, asylutredning enligt utlänningslag och Genevekonvention, flyktingförläggningar etc. Jag tror på öppenhet. ”Det är bättre att beskriva verkligheten oavsett hur den ser ut, bara den är sann”. Migrationsverket har en bra sida där all information finns om statens uppdrag. Men Gävle kommun brister i sitt samhällsansvar att kommunicera ut till gävleborna, anser jag. På sidan gavle.se finns ingen information, förutom en länk till Region Gävleborg där det finns en text om löss och flyktingar. Gävle kommun har en verksamhetsplan, budget och personal för sitt flyktingmottagande. Vilka mål finns? Vilket avtal har vi i år med Migrationsverket om antal flyktingar vi ska ta emot? Hur många tar vi emot? Var kommer våra nya grannar ifrån? Hur går arbetet? Svårigheter? Utmaningar? Visioner? Lokala politiker och ansvariga tjänstemän har allt att vinna med att kommunicera med de som bor i kommunen. Ge oss information så att vi kan stå emot SD, helt enkelt.

        2. Elin Inläggsförfattare

          Hej igen. Det är meningen att man ska ha höga förväntningar på socialdemokratin. Tråkigt vore det annars! Det har jag också, det är därför jag valt att engagera mig i det partiet. För att jag förväntar mig att S ska leverera den politik som ska lösa samhällsproblemen, minska klyftorna och ha en anda av det som vi gick till val på 2006, ”alla ska med”! Mitt förra inlägg ska inte tolkas som att det är nog att diskutera internt, utan det var ett självkritiskt inlägg apropå det du skrev. Om de var otydligt. Jag förstår inte riktigt vad du menar med ”volymfrågan”?

          1. Cherstin Hansson

            Hej igen, Först vill jag beklaga att mitt svar till Fredrik har publicerats två gånger. Mitt misstag. Vet inte hur jag tar bort ett inlägg på annans blogg. Hoppas ni har överseende. Intressant att läsa Elina kommentar til Fredrik. Att politiker kan välja när de svarar. Något tjänstemän inte kan. Jag har min erfarenhet från att vara tjänsteman och ansett det viktigt med kommunikation med samhällsmedborgarna. Men Elin, är det alltså så att ni politiker kan välja vad ni svarar på? I så fall en intressant etisk fråga. Att ni inte har något ansvar att besvara medborgarnas frågor? Det visste jag inte. Men det skrämmer mig, men ger faktiskt en förklaring till politikers tystnad.

          2. Elin Inläggsförfattare

            Hej. jag tror du kan utgå ifrån att de allra flesta med förtroendeuppdrag vill ha och har en dialog med människor som hör av sig. Sådant med hotfull ton, rättshaveristiskt innehåll eller likdanade är sällan fruktsamt att dialog kring. Det var min poäng.

  2. Cara

    Men var är då politiken från s? Var är bostäderna? Var är jobben? Var är vägarna? Var är infrastrukturen? Var är visionerna, om det ens finns några? Var är det jag trodde att ni skulle väcka hos oss: hoppet och framtidstron? Ett halvår av förvaltandet och administration är vad vi har fått istället. Det är fel att skylla på media när ni inte ger dem något annat konkret politiskt förslag att skriva om.

      1. Cherstin Hansson

        Hej igen Elin,
        Jag känner väl till Ylva Johanssons förslag. Vad skulle hennes förslag innebära för integrationen i Gävle kommun?

        1. Elin Inläggsförfattare

          Mest troligt att vi kan fortsätta hålla en högre takt av bostadsbyggande som nu kommit igång, att fler i gruppen som är födda i andra länder kommer in på arbetsmarknaden, att våra studieförbund får möjlighet att göra insatser som leder till utbildning och i förlängningen jobb till exempel. Jobb och bostäder är som jag ser det avgörande. Oavsett om vi blir fler utifrån att människor flytt hit, flyttat hit eller fötts här.

          1. Cherstin Hansson

            Hej Elin, Tack för svar. Naturligtvis är jobb och bostad avgörande frågor. Det har varit känt sedan alltför länge, och tyvärr har ju alltför lite hänt. Kan löftet hållas om EU:s lägsta arbetslöshet och ett stort antal färdigställda bostäder år 2020, så har vi kommit en bra bit framåt. Men tills dess har vi fem svåra år framför oss. Och om Socialdemokraterna, både nationellt och lokalt här i Gävle förblir tysta i integrations och migrationsfrågor så får vi ett stort problem i samband med valet 2018. Det var synd att ex. Morgan Johansson inte ställde upp och debatterade mot SD i gårdagens Agenda ex. Och att våra lokala kommunalråd i Gävle är så tysta. För mig handlar det om värdegrund, mänskliga rättigheter, rätten att söka asyl etc. Om det kan vi inte bara låta SD tala. Jag önskar att någon politiker eller ansvarig tjänsteman offentligt i Gävle står upp för och förklarar varför flyktingarna har rätt att vistas här. Att de problem vi har beror på brister i vårt sätt att organisera integrationsarbetet. Inte tigande se på då SD lägger all skuld på flyktingarna. Jag avslutar här med en önskan om att ni klarar målen till 2020 !

          2. Elin Inläggsförfattare

            Det var mitt syfte med urprungsinlägget, att föra diskussion om alla relaterade frågor så jag tänker inte bära ansvaret för andra som inte gör det. För din och andras information: Den 9 december kommer Socialdemokraternas kommunalråd i Gävle att arrangera en kväll om mångfald och integration dit alla är välkomna.

          3. Cherstin Hansson

            Hej igen, Jag förstår inte din text som handlar om ditt och andras ansvar. Kanske någon ansvarfördelning ni har i partiet som är otydligt för oss andra. Däremot ser jag fram emot det öppna mötet mellan socialdmokratin och väljarna den 9 december. Bra initiativ.

          4. Elin Inläggsförfattare

            Du gav ett exempel på en minister som du tyckte borde ha tagit ett samtal. Jag kan inte ta ansvar för vilken minister som gör vad. Eller inte gör.

          5. Cherstin Hansson

            Du kan naturligtvis inte ta ansvar för vad Morgan Johansson gör. Men jag nämnde honom som ett ytterligare exempel på en alltför tyst socialdemokrati. Jag är övertygad om att socialdemokraterna måste tala med väljarna i sakfrågan, inte bara kalla motståndarna för rasister eller troll. Mina förväntningar på socialdemokraterna är höga, jag fortsätter att vänta. Lycka till med politiken!

      2. Cara

        Ganska futtigt. Jämför med tidigare stora reformer från S. Folkhemmet. Miljonprogrammet. Det här är väl långt ifrån en bredsida mot SD? Hur ska ni stoppa Flashback, Fria Tider etc. t.ex? Vad ska ni lansera för stor reform som skiftar fokus från flyktingfrågan – för det har ni uppenbarligen misslyckats med hittills? Du ger mig en lista med förslag för förbättrad integration, var är motsvarande lista med med åtgärder mot SD?

        1. Elin Inläggsförfattare

          Socialdemokraterna har en ideologi och en vision om hur ett samhälle ska byggas och vara för att alla människor ska må bra. Den visionen skiljer sig inte åt beroende på om den politiska motståndaren är Folkpartiet eller Sverigedemokraterna.
          Menar du att yttrandefriheten ska inskränkas? Tror du att det finns metoder att hejda rätt vidriga texter på ett internationellt Internet?
          Hela min poäng med ursprugstexten var just att vi pratar om boende, vi pratar om jobb men så länge ordet ”invandring” eller ”flykting” inte finns med är det svårt för människor att förstå att byggande av bostäder och en kraftfull arbetsmarknadspolitik är refomer för människors välmående.

  3. Anders

    För mig känns det som att politiker glömmer bort sina väljare så snart valet är över. Man utför inte de löften man gick till val på.
    Sen att man sitter på kommunhuset och tycker, tror och pratar. Då händer faktiskt inte så mycket. Det måste ske saker också!
    Att sitta och skylla saker på SD håller inte, man måste köra sin egen politik och hålla vad man lovar.

    Jag är svensk och har har utländsk fru.
    När min fru gick på SFI för att lära sig svenska vart hon särbehandlad på grund av att hon inte var flykting. Hon kom till Sverige för kärlekens skull.
    Som kärleksinvandrare får man inte hjälp någonstans. Ett par exempel, arbetsförmedlingen delar endast ut praktikplatser till flyktingar.
    När SFI skulle på studieresa skulle inte alla få följa med, endast flyktingar.
    Jag är INTE rasist och röstar INTE på SD, men kan förstå att folk väljer SD när flyktingar har en gräddfil genom intigreringen.
    En bekant ville starta eget och sökte startaegetbidrag, men fick till svar att ”det går inte! Men hade du varit flykting så hade det troligtvis inte varit något problem”
    Varför särbehandlas vi väljare?

    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej Anders! Som jag förstått det är det lyckligtvis (eller det beror väl på om man sympatiserar med sittande regering eller inte) så att svenska regeringar levererar mycket av den politik som de går till val på. OM det kan man läsa bland annat här: https://www.vr.se/amnesomraden/amnesomraden/humanioraochsamhalle/demokratiforskning/error/hallerdepolitiskapartiernavaddelovar.4.5e8c90b8117f5bd550a80001652.html
      Jag vet inte vem det är som ”skyller på SD”. Vi är överens, givetvis ska varje parti göra sitt bästa för att leverera den politik som de gått till val på. Men håll i minnet att många gånger hamnar ett parti i ett gemensamt styre med andra partier och det betyder att ibland bryts olika intressen emot varandra, och alla kan inte alltid få som man vill (som man gått till val på) utifrån vem man samarbetar med. Jag kan för lite om det konkreta du beskriver för att kommentera just det och vet inte om det är generellt eller på den ort där du bor. Ibland skiljer sig den praktiska verksamheten åt en del. Att inte få följa med på studieresa verkar dumt, men det är svårt att säga något när jag inte har mer bakgrundsinformation. Man kan väl säga rent generellt att alla människor är i behov av olika sorters stöd, och ibland måste man prioritera. Det är tex viktigare att utbilda människor med låg utbildning än de som redan har en hög utbildning osv.

  4. Cara

    Jag tycker helt enkelt inte att du som politiker ska säga åt oss att ta diskussionen om S mfl inte först ger oss verktygen att ta diskussionen. Alternativen till SD:s politik.

    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag är alltid samma person. Oavsett om jag har politiska uppdrag eller inte. Jag hade haft samma uppmaning till folk i det här läget oavsett om jag hade varit aktiv i politiken eller úndervisat kids i ekvationer om dagarna. Men det står dig fritt att ha åsikter på vad jag borde göra. Såklart.

  5. Cara

    När de kommer och hämtar mig. När de för bort mig till lägren. Då kommer jag att tänka på dig.

    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag förutsätter att det är meningen att jag ska känna mig skyldig på något sätt? Det tänker jag inte göra eftersom hela min idé och allt det jag gör och står för handlar om att minska klyftor och stå upp för människovärdet. Gissar att du trollat lite här.

      1. Cara

        Hur minskar man klyftor genom total flathet mot SD och att avfärda alla kritiker som troll?

Kommentarer är stängda.