Hosseini och Murakami

böckernari

I ledamotsrummet i riksdagen finns ett så kallat ”pocketbibliotek” som riksdagsbiblioteket tillhandahåller. I praktiken tre bokhyllor med pocketar som man bara kan ta och lämna tillbaka utan att det registreras någonstans. Det är de finaste av tider!

jag har läst ut de här nyligen och i dag lämnat tillbaka. Kan man säga att Hosseini blev känd i Sverige för ett tiotal år sedan med ”Flyga drake”? Jag uppskattar hans böcker som handlar om människor, släkten och deras förhållande till varandra. Så också den här boken. Jag, och säkert många andra svenskar läser böcker som skildrar Sverige, Europa och resten som kan kallas ”väst”. Därför är hans  skildringar av Afghanistan viktiga för mig. Det i kombination med en bra historia.

Och så lite japanskt på det. Murakami har jag inte läst mer än nåt enstaka av. Gillade den här. En rätt torr skildring av en ”vanlig” japansk yngling som omger sig med mer excentriska, olyckliga och spännande kvinnor. Huvudpersonen är både slapp och fylld av nåt jävlar anamma i attraktiv mix. Lär nog plocka upp fler Murakmi med tiden.

Jag fyllde på med en hoper böcker till att-läsa-högen hemma som inte alls behövde påfyllning. Att sommaren närmar sig märks på att jag valde många deckare. Slappläsning.