I samband med talet, som var både bra och lite kul, så lanserades förslag. Det återger jag här:
I dag är gymnasieexamen den stora vattendelaren på svensk arbetsmarknad. Utan en gymnasieexamen är det mycket svårt att få jobb och kraven på arbetsmarknaden ökar ständigt. Bland unga som inte har en slutförd gymnasieutbildning är arbetslösheten mer än dubbelt så hög som för dem som har en gymnasieexamen.
För att fler unga ska klara gymnasiet och öka sina jobbchanser kommer en socialdemokratiskt ledd regering att införa obligatorisk gymnasieskola från år 2018. Vi kommer att investera 1 miljard kronor om året från 2018 för att genomföra denna framtidsreform.
1 miljard kronor täcker i första hand kostnaden för de studieplatser som behövs när fler ska gå på gymnasiet. För att fler ska klara sin studier tillför vi också resurser till fler speciallärare och specialpedagoger på gymnasiet, studie- och yrkesvägledning och till mer studiehandledning på modersmål.
För att unga ska öka sina chanser att få jobb presenterar vi i dag också en ökad möjlighet för unga att ta körkort. I dag är körkort ett krav för anställning från många arbetsgivare. Samtidigt har andelen unga med körkort sjunkit sedan 1980-talet och bland arbetslösa unga saknar i dag mer än varannan B-körkort. En vanlig förklaring till att unga låter bli att ta körkort är bristande ekonomi.
Vi vill göra det möjligt att efter avslutad gymnasieexamen med godkända betyg ta CSN-lån på upp till 25 000 kronor för att ta B-körkort. Detta ger unga en mycket bättre chans att få jobb och ökar dessutom motivationen att slutföra gymnasiet.