Vad är väl en korv?

Visualisera en majskolv.

Tänk nu på saker som ser ungefär ut som den.

Kanske tänkte ni på gurka eller korv.

Det är helt rimligt eftersom de är formade på ungefär samma sätt.

Vad kom först, majsen eller korven?

Majsen naturligtvis eftersom korven så att säga är gjort av människohand.

Varför frågar jag? Därför att i diskussioner om mat stöter jag ofta (oftare än du kanske tror) på folk som tror att mat med kött har patentform på till exempel den avlånga ”korvformen”.

Klassiker:  -Men varför gör man vegetarisk mat så att det ska se ut som ”vanlig mat”?

Det finns väldigt många skäl till det. Främst för att det är praktiskt. Tänk om inget i denna värld längre fick se ut som en (kött)korv eller en (ham)burgare eftersom den FORMEN skulle vara vigd för kött. Behöva göra specialbröd för att vegkorven måste vara formad som ett domustecken eftersom köttätarna inte tycker vegkorv kan se ut som deras korv.

Vad är det ens att fundera på? Varför haka upp sig på denna icke-fråga? Den som påpekar detta är inte sällan någon som aldrig skulle drömma om att sätta tänderna i ”nåt vegetariskt” (men som gärna äter potatisgratäng, pannkaka, rabarberkräm osv) och verkligen inte skulle behöva bry sig.

Och glöm inte, majskolven var först med korvformen. Eller kanske gurkan eller bananen. Men det var då inte köttkorven.