Helgläsningen

Har hunnit med två riktiga finingar till böcker.

I går läste jag Pernilla Alms ”Alltid du”. En relationsroman som jag skulle kalla en hellyckad debut. Det är rätt många moderna relationsromaner i omlopp och det tycker jag om! Det svider och kliar, ungefär precis som livet ofta är. Det är skönt att inte vara ensam på något sätt. Caroline lever familjelivet med Mårten och två barn. Av en slump träffar hon sin stora, stora ungdomskärlek Adam. Över tio år senare. Även han med fru och barn. Ni förstår vad som händer.

I dag har jag läste Emma Hambergs ”Rosengädda nästa!”. Jag tycker om alla Hambergs böcker. Allt från ungdomsböckerna Linas kvällsbok 1 och 2 till Brunstkalendern. Första kontakten med Emma var när hon tecknade serien ”Singel i stan” som publicerades i Vecko-Revyn i min ungdom. Hon har en fin känsla när det gäller att fånga karaktärer och persongalleriet i boken är riktigt yvigt. Trots att mycket skiljer dem förenas de i att vara udda. Utom Tessan kanske som kämpat för att passa in (stora bröst, blont hår, tuff gymkille). Av en slump kommer de samman och gör en slags resa tillsammans.

Både böckerna har ett driv vilket gör att jag började läsa och sedan gjorde jag bara nödvändiga pauser innan jag var klar.

En annan grej. Talade med bekanta om det här med att ha flera böcker på gång samtidigt. Jag säger att det inte är konstigare än att ha vänner med olika egenskaper. Inte är det svårt att ”komma ihåg” vad samtalet med en vän var senast när man träffas igen. Så är det med böckerna också. De här var aktuella för mig tidigare i dag. Fördelen är att beroende på humör finns det alltid något om passar.