Böcker av skiftande slag

Några fler av de utlästa sommarböckerna.

Här är två riktigt läsvärda böcker. Den vänstra fick jag med på köpet när jag handlade på bokmässan för två år sedan. Anade inte vilken pärla som gömde sig i Maria Gustavsdotters Dottern. Ordvits där eftersom serien heter Fem pärlor till Jungfruns krona. Sverige, 1500-tal. Jag är förtjust i just den här sortens böcker, romaner om Sverige från förr (kärleken tog fatt med Wernströms Trälarna-serie). I centrum är Gertraud vars barndom börjar bra (få barn förunnat på den tiden) men blir värre när modern dör i barnsäng. Jag skulle gärna vilja ha en historiker som satt bredvid mig och viftade rött eller grönt beroende på vad som var precis sant om hur man levde på den tiden så jag inte bara inbillar mig att skönlitteraturen ger en sann historisk spegling. Nu har jag inte det, men tror mig ju veta även från andra håll att vårt ”stolta” land också tvingat mycket unga flickor till äktenskap … Det skildras i boken, det gäller inte Gertraud själv men hennes vän. Och Gertrauds far. Nu ska jag försöka få fatt i boken som följer i serien.

Av svärmor fick jag Carl-Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia. eftersom jag just läst min första Vallgren greppade jag den här snabbt. Det är en skildring av ett lite speciellare människoöde. En mycket vanskapt pojke föds på ett horhus i Berlin och om hans vänskap med flickan som föds samma natt. Hans särskilda, jag skulle kalla den övernaturliga, gåva används när han möter vänner och fiender. Det är en spännande story, jag vill veta hur det går! Men det bästa är ändå Vallgrens språk. Han verkar älska att leta forumerlingar som är på pricken, som äcklar, som förklarar som är det lilla extra. Och samtidigt får det mig ibland att skumläsa sidor för att jag just då inte orkar alla ord ord ord.

Och så de här böckerna. Lite enklare, lite snabbare glömda.

Dawn French En liten smula underbar fick jag av min moster, hon hade haft den som flygplansläsning. Skildring av en tonårsfamilj, ska vara så där dråplig. Det är den väl också även om den är för mycket med exempelvis typecastning av typiskt blond brud. Däremot gillade jag karaktären lillebrorsan som bara ville låtsa sig kallas för Oscar (Wilde) och hade lite tankar om livet. Det absolut bästa med den här boken var att den fick mig att baka mitt livs första banoffe-paj som jag bjussade middagsgäster på förra veckan och det var inte fy skam.

En deckare. Åsa Nilsonnes Kyskhetsbältet. Känd, äldre skådespelerska mördas. Och så lite olika storys runt den. Det vanliga. Varken mer eller mindre. Gillar att det är många hundar med men så mäts inte en bok på skalan.