Måndag på Ulfshyttan

I går åkte jag ToR Borlänge för att besöka behandlingshemmet Ulfshyttan. Jag sitter i en utredning som IOGT-NTO har tillsatt utifrån ett kongressbeslut förra sommaren.

Det handlar främst om att hitta ett förhållningssätt till rörelsens egna behandlingshem och realtionen till LAB. LAB är läkemedelssassisterad behandling eller substitutionsbehandling som är ett annat begrepp.

Min personliga övertygelse är sedan tidigare att jag är mycket, mycket skeptisk till att ersätta ett beroende med ett annat. Och absolut särskilt när det gäller mycket unga människor. Vad jag själv tycker spelar dock mindre roll för utredningen där vi bollar olika delar fram och tillbaka.

Ulfshyttan är ett av få behandlingshem i Sverige dit du kan åka och veta att det inte finns sinnesförändrande substanser. Jag träffade Lotten och Lisbeth och så några av patienterna som berättade glimtar av sitt liv. Beroendesjukdomar är, vilket jag redan visste, ingen lek alls.

Jag har skrivit en kort rapport till utredningen, och kan kostatera att LAB inte gör människor fria. Förutom beroendet av en substans blir man också beroende av en läkare som får stort inflytande över ditt liv.

Min övertygelse är att kampen för äka frihet och oberoende är otroligt viktig, och att det verkar som att heroinberoende inte många gånger får de chansen. Snabbt, snabbt ska man in i LAB-programmen.

 

2 tankar kring ”Måndag på Ulfshyttan

  1. Maria

    Hej! Menar du att Ulfshyttan kan vara en bra plat för mig att få behandling på för mitt alkoholmissbruk?? Har tittat runt på Internet och fastnat just för Ulfshyttan, men även sett n del kritik mot dom. Vad tycker du? Ska jag önska ett annat behandlingshem? Något som är viktigt för mig är att det ligger mitt i naturen. Natur är läkande för mig i sig. Ge mig gärna ett svar. MVH Alkoholist

    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej! Jag kan absolut inte bedöma var det vore bäst för dig att göra din behandling. Det har jag inte kompetens för. Gillar du naturen har dock Ulfshyttan ett plus där! Lycka till.

Kommentarer är stängda.