Sommarskola till de som inte når målen

I går presenterade S sitt förslag kring sommarskola. Jag blev inbjuden till Radio Gävleborg att resonera kring frågan. Hade typ ingen tid att läsa in mig ordentligt så stundtals lite, lite förvirrat. Jag tar det som en man. Skakar av mig och går vidare.

Här kan du läsa om förslaget i alla fall.

Socialdemokraterna föreslår förlängd skolplikt för de elever i grundskolan som inte når målen. Den utökade undervisningstiden under sommaren ska enligt vårt förslag gälla elever i årskurserna 6-9. Dessa elever ska ges utökad undervisningstid om upp till 20 dagar under sommaren.

Tidigare har staten avsatt pengar till kommunerna för att tillhandahålla frivillig sommarskola för de elever som inte når målen. År 2010 deltog 11 400 elever från grundskolan i sommarskolan. I år har regeringen beslutat att dra in stödet till kommunerna för att bedriva sommarskola.

Sommarskolan har varit framgångsrik. Bland de elever som genomgick betygsprövning i anslutning till sommarskolan resulterade sex prövningar av tio i att eleven fick ett betyg. Det var dock för få elever som deltog. År 2010 var det bara 3,9 procent av det totala antalet elever i 7:an till 9:an som deltog. Detta ska jämföras med att det är drygt 12 procent som inte når målen.

Alla måste klara grundskolan. Inget annat duger. Vi måste se till att ungdomar garanteras undervisning av professionella lärare så att de når målen.

I framtiden kommer det att bli ännu svårare att klara sig på arbetsmarknaden utan fullständig gymnasieexamen. Därför är jag fast besluten att alla ungdomar ska med på resan. Ingen ska lämnas efter.

Utbildning är vägen till arbete

. För att minska avhoppen i gymnasieskolan måste vi börja i grundskolan. Vi vet att arbetslösheten hos undomar som saknar gymnasieutbildning är mer än dubbelt så hög jämfört med ungdomar som har avslutat gymnasiet.

För att klara sig väl i den internationella konkurrensen måste Sverige investera i utbildning. Vi ska konkurrera med kunskap och inte med låga löner.