Minkfrågan

I veckan debatteras minknäringen igen. Tack alla ni som mejlat om att ni vill se ett stopp på minkfarmningen. Det vill jag med. Branschen har också mejlat. Tro dom om ni vill.

Hej

Under de senaste åren har vår näring debatterats och diskuterats flitigt, inte minst i Riksdagens kammare och framför allt i Miljö- och jordbruksutskottet. Enskilda ledamöter har lyft frågan kring branschens vara eller icke vara. SPR har vid flera tillfällen deltagit vid möten för att ge näringens syn och perspektiv.

I veckan som gick skickade Djurens rätt ett underlag till samtliga riksdagsledamöter, inför utskottets behandling av årets motioner, bland annat om minkfarmning.

Underlaget innehöll tyvärr både felaktigheter, grundade på subjektiva värderingar istället för forskning, och en del kraftigt vinklade slutsatser. Vi vill därför med denna rapport ge vår bild av svensk pälsdjursuppfödning, samtidigt som vi vill passa på att peka på myter och missförstånd som råder och som riskerar att sätta en felaktig bild av branschen.

De svenska minkfarmarna tillhör de bästa i världen och producerar kvalitetsskinn samtidigt som den farmade minkens välfärd är främsta prioritet. Svenska minkfarmare tillhör en stolt yrkeskår som i allra högsta grad hjälper till att hålla landsbygden levande.

 Med vänlig hälsning

Johan Dalén, vd SPR

Telefon: 0456-544 90, 0733-829769

Mailadress:

johan.spr@solvenet.se