Tack sjukvården! (Gå på alla kontroller du erbjuds)

När man fyller 40 händer det grejer. Jag säger redan nu att allt är lugnt så kan ni läsa vidare i trygg förvissning om det.

I våras kallades jag till 40-årssamtal av Region Gävleborg. Det var ett mycket trevligt och respektfullt samtal. Rekommenderar alla som blir erbjudna när det är er tur att gå! Ja, jag kanske är lite tjock, men å andra sidan är jag hyfsat tränad så ingen panik.

Veckan innan födelsedagen var det mammografi. Något som sedan 2016 är kostnadsfritt. Det var en väldigt duktig och rolig sjuksköterska som fixade det och allt gick bra. Hon sa -Du kan bli kallad för extra bilder men var inte orolig om det händer.

Det hände och jag blev ändå lite orolig. Mindre än en vecka efter kom brevet och jag kallades till en morgon bara tre dagar senare. Snabbt.

Återigen trevlig personal som både tog bilden och sedan en mkt bra läkare som kom och berättade att de såg något på bilden i ena bröstet, och eftersom inga jämförelsebilder finns från förr vill de kolla, men det ser inte ut som något ”farligt” men det ska undersökas.

Så ultraljud och sedan bedövning för vävnadsprover. Jag tyckte så väldigt synd på mig själv när jag låg där halvnaken på britsen med gel över mig och sedan hårda ljud när proverna togs från inifrån min kropp. Men ingen smärta.

Läkaren sade allt hittills sade honom att det mest troligt är en bindvävsknuta, ingen fara. Jag skulle inte gå orolig hem och invänta svaret.

Trots det blev jag klen. Förbannad. Lite orolig även om jag tog honom på orden. Jag skulle inte oroa mig i onödan. Men fredagen innan valet låt jag rätt orörlig i sängen nån timme på förmiddagen efter undersökningen. Vilken waste. Men jag orkade inget annat. Sedan taggade jag upp och körde som vanligt igen för det var vad han hade sagt.

Tre vardagar senare fick jag  beskedet att läkaren hade haft rätt, det var absolut ingen fara.

Men tänk om. Då hade det upptäckts och jag hade fått den vård jag hade behövt. Det är ganska fantastiskt.

Är så tacksam över att vara född i Sverige. Gå på alla kontroller du erbjuds!

Bilden nedan tog jag strax innan den första röntgen.

mammo