Svårigheten med det vegetariska

Det finns tillfällen då jag förstår att vegskeptiska forsätter att vara skeptiska mot den mat som ibland serveras till vegetarianer.

Jag ska i affekt redogöra för dagens samt ett rätt nyligt tillfälle.

Jag följde med till ett rätt poppis lunchställe i dag. Lunchen kostade 89:- oavsett om man tog kött, fågel, fisk eller mitt emellan.

Jämför gärna vad som serverades en köttätare respektive en vegetarian (tänk till salladsbord) och fundera över om jag tyckte det var prisvärt. Kan lova att jag aldrig frivilligt går tillbaka till det stället i Gävle.

köttet

För några veckor sedan bjöds vi på restaurang av svärföräldrarna till ett av de nyare ställena på Söder i Gävle.

Till vegetarianen, mig, rekommenderades en soppa när jag frågade. Jag kikade på innehållet och pekade på ett italienskt begrepp och frågade om det inte var kött. Jag fick veta att det var namnet på brödet som var krutonger. Är du säker svarade jag? Absolut.

När jag äter soppan är det uppenbart att bitarna är fläsk. Jag säger det till personalen som framhärdar, det är bara krutonger. Jag var alltså där med mina svärföräldrar, självklart vill jag inte ställa till med något som kan påminna om en scen även om jag vet att jag har rätt så jag åt helt enkelt inte upp.

Däremot ringde jag upp stället när jag kom hem och fick prata med samma personal som då plötsligt insåg att hon hade gjort fel. Hade ingen förklaring till hur det kunde hända och bad så mycket om ursäkt.

Hon skulle stoppa en lapp med mitt telefonnummer i kassaapparaten så jag och en vän kunde komma in och käka gratis vid tillfälle. Det kändes bra då, de bad om ursäkt och ville ställa till rätta. De agerade på ett bra sätt utifrån en uppkommen situation.

Nu, när det satt sig lite, tycker jag fortfarande att de ville kompensera bra men jag är inte ett endaste dugg sugen på att gå tillbaka.

Den stora diskussionen är hur det är möjligt att det här inte är begränsade händelser. Hur är det ställt med utbildningen kring annat än normkost hos kockar och serveringspersonal? Inte så bra med tanke på att det som händer i 90 procent av fallen när jag säger till restaurangpersonal att jag är vegetarian får frågan om jag äter fisk. Det säger allt.

 

 

1 tanke kring ”Svårigheten med det vegetariska

  1. Pingback: Tips till restauranger ang. vegetariskt | Elin Lundgren

Kommentarer är stängda.