Jag är alldels övertygad om att menar man allvar mellan män och kvinnor så behöver ansvaret för barnen delas lika. I det ingår att den av samhället subventionerade föräldraledigheten ska delas lika. Dels för att barnet ska få lika stor tillgång till sina föräldrar, dels för att allt annat spär på ojämställdheten.
Män drar ifrån kvinnor lönemässigt i samma ålder som det bildas familj och kvinnorna hämtar aldrig upp det. Dessutom tar mammor ett större ansvar för barnen när det gäller att ta hand om sjuka barn osv. Sammantaget svårare för kvinnor att hävda sin ställning på jobbet.
Spelar det någon roll? Ja, eftersom rätt många gånger visar det sig att mamman i slutänden får försörja sina barn på egen hand. Det som ingen mamma tror ska hända men händer hela tiden. Och lite annat.
Stefan Löfven talar ofta om vikten av jämställdhet och jag tror han menar det. Därför är det för mig obegripligt att han inte tycker det vore lämpligt att ta chansen att på kongressen forumlera att delad föräldraförsäkring är en avgörande för det.
Löfven uppger att han vill inleda en diskussion om hur uttaget av föräldraledighet ska bli mer jämställt, men att det inte finns något förslag på kvotering under nästa mandatperiod. Ur SvD
Vi har diskuterat den här frågan nog. Händer det någon liten decimal då och då? Inget att jubla över och ojämställdheten ”biter sig fast”. Som han hade sagt om arbetslösheten.
Kom igen Stefan!
I förslaget till partiprogram 2013 står ”lika rätt och lika ansvar för kvinnor och män, i familjeliv, yrkesliv och samhällsliv”.
Är det det som är diskussionen då?
Den logiska men tydligen inte den politiska följden av citatet borde vara att delad föräldrapenning är en självklarhet. Har du talat med honom? E-postfrågat?
Jag ska göra det vid tillfälle. Prata alltså.