Debatt med Cecilia Nykvist, VD på Friskolornas Riksförbund

Det började med att Cecilia ville göra ett statement mot den linje om återinvestering i skattefinansierad verksamhet som Socialdemokraterna i Gävle ställt sig bakom i motionsbehandling.

Bortsett från sakinnehållet och det som finns att säga om det verkar hon inte förstå vad en motion är, då hon hävisar till motionsinnehållet som MIN text.

Så jag fick ju svara. Bland annat: Självklart kan man driva såväl skolor som annan verksamhet med passion, empati och en vilja att göra skillnad. Men själva idén med riskkapitalbolag är vinst, och skolan ses som en säker placering.

Så kommer hennes svar. ”Lundgren ser inte verkligheten i Gävle”.

I GD tar det tid att få in svar så det jag skickade som slutreplik lägger jag också här:

Cecilia Nykvist är VD med uppdrag att bevaka de privata skolägarnas intressen – inte lärarnas. Att Nykvist försöker få er läsare att tro att hon vurmar för lärare och elever är således lätt att genomskåda.
I hennes styrelse – som formulerar hennes uppdrag – sitter ett flertal personer med koppling till AcadeMediakoncernen, Sveriges största utbildningsföretag. Låt oss reda ut det här med AcadeMedia. Citat från bolagets senaste årsredovisning: ”Koncernens ultimata moderbolag är Marvin holding ltd., med säte på Guernsey”. Slut citat. Den som vill kan gå in på exempelvis www.allabolag.se och själv följa pengarna ut till skatteparadiset.

Låt oss också reda ut det här med ”vinster”. Nykvist försöker förvilla läsaren genom att fokusera på enbart vinstmarginalen i de privata aktörernas balansräkning. Men även här underskattar Nykvist oss – var kommer pengarna ifrån? Jo, från skattemedel. Vem ska avgöra hur våra skattekronor fördelas mellan barnens behov och holdingbolagens vinstmarginaler? En privat ägare bosatt i utlandet? Jag tycker inte det.

Nykvist berättar för oss om exempel på friskolor i Gävle. Det hon naturligtvis inte berättar är vad som också skett i Gävle kommun i valfrihetens namn. De elever som inte önskat att byta skolor har ibland inte haft något val, då skolor tvingas stänga pga bristande elevunderlag. Skolor som de som ville gå kvar i och som de trivdes i. Vems är valet då? Det viktigaste måste vara att ALLA våra barn får en god skolgång som rustar dem väl för framtiden. Det är svårt att bygga en stark skolorganisation när systemet är sådant att kommunerna får mycket dåliga planeringsförutsättningar pga dagens utformning av friskolesystemet. Detta i kombination med att pengar rinner ur Sverige skapar problem. Resurser som behövs till elever och lärare används till något helt annat.

Nykvist avslutar med ord som ”mångfald”. Det är att tala med kluven tunga. Handikapprörelsen i Sverige har flera gånger pekat på att de privata skolorna inte sällan säger nej till elever med särskilda behov. Behov kostar pengar. Vinstintresset ljuger inte, ej heller i detta fall, och Nykvist fina ord ekar ödsligt i de ideologiskt tomma lokaler Friskolornas Riksförbund verkar i. Fina lokaler på Östermalm i Stockholm. Såklart.

2 tankar kring ”Debatt med Cecilia Nykvist, VD på Friskolornas Riksförbund

  1. Pingback: AcadeMedia i Skolvärlden | Elin Lundgren

  2. Pingback: Jag erbjuder Nykvist koll på Magelungen | Elin Lundgren

Kommentarer är stängda.