Peace & Love

I kväll har jag haft samtal om Peace & love-festivalens villkor för ungdomsvolontärer.

Blir du volontär ska du jobba 60 timmar (om du fyllt 18). För det ska du få hänga på festivalen (mest jobba så klart), få käk (hinner dock inte äta) och boende (strul i början av veckan). Ingen lön alltså, men det vet man ju innan.

Men om något händer med dig, t ex om du blir sjuk, får du INTE avbryta ditt uppdrag för att åka hem och bli frisk.

Fatta paniken hos 18-åringen som bajsar blod men inte får åka hem. Då blir det avtalsbrott och han blir ersättningsskyldig till festivalen. Vilken 18-åring har råd att punga ut 10-tusentalskronor för det?! Spy och jobba blir det då.

Slavarbete kan det också kallas. Inte vackert Peace & Love.

Kontrakten är fortfarande lite hemliga trots arbete på att få ut dom under hela dagen. Den som skriver på får nämligen ingen egen kopia.

Fred och kärlek. Ironi.

Så här formuleras hela problematiken i mejl till Arbetsmiljöverket:

Långa arbetspass
Ungdomarna ska ha jobbat minst 12 timmars arbetspass i rad, majoriteten av rasterna ska ha uteblivit. Minst en person ska ha jobbat 24 timmarspass. Ungdomarna ska enligt avtal jobba 60 timmar under arbetsveckan måndag – söndag.
Inga scheman
Volontärerna har inte haft tillgång till sina scheman utan vet enbart vilka tider det ska jobba. Detta leder ofta till att de fått utskällningar av cheferna på grund av sena ankomster till olika arbetsuppgifter då de informerats om att de är sena genom telefon.
Ingen kopia på avtal
Ungdomarna har inte fått kopia på avtalet som de skrivit under inför arbetet. Enligt Peace And Loves ledning ska dessa finnas tillgängliga för kopia i incheckningen. Jag misstänker att ungdomarna haft problem att få ut kopia av dessa avtal.
Svårt att vara sjuk
En av våra volontärer blev sjuk, förmodad matförgiftning. När denne försökte sjukanmäla sig så hotades han om ersättningsskyldighet då han skrivit på avtalet om ett visst antal timmar. Jag kontaktade Peace And Loves ledning natten till fredagen, dock under deras arbetspass, den första personen jag var i kontakt med skrattade åt mig i luren och hävdade att så var det inte, efter mycket om och men så sa hon att hon skulle kolla på det, dock inte förrän dagen därpå. Detta skrämde mig då denna person skulle kliva på ett 12 timmars arbetspass den dagen. Denna person tog inte heller namn på den sjuke personen och hävdade konstant att hon inte hade tid med det där samtalet då hon skulle på möte. Efter det tog jag kontakt med vår kontakt XX, han kikade upp detta med killens grupps ”PA” efter att jag ringt honom flyförbannad. PA är gruppens ledare och hotade med media. Dagen därpå fördes YY senare till Peace And Loves sjukstuga, enligt dem hävdade dock Peace And Love att även fastän han skulle få sjukintyg så var det inte säkert att han inte skulle få komma över ersättningsskyldigheten. Detta tog senare Peace And Love tillbaka och YY (sjuka killen) fick åka hem med hans två vänner som varit ett sammansvetsat gäng. YY fördes senare till en intensivare vård men ska kunna åka hem under torsdagskvällen. När jag pratade med en av YY gruppkompisar så fick jag reda på att det är en av personerna i deras grupp (som dock inte kommer från Peace And Love) som har kräkts en hel del under dagen och ska ha feber, han valde att göra som YY gjorde till slut och besöka festivalsjukvården, till honom hävdade dem att det bara var förkylning och han ska inte ha några problem att utföra sina arbetsuppgifter med denna förkylning, dvs. han har inte fått sjukanmält sig.
Efter samtalet som jag hade med XX under natten till torsdagen så har YY med hans vänner berättat att deras PA har varit oerhört snäll mot dem under dagen och hjälpt dem på flera olika sätt för att komma till festivalsjukvården etc.
Avtalsbrott från Peace And Loves sida
Peace And Love skulle ge ungdomarna en tältplats på campingen, dock så när ungdomarna kom till festivalen under söndagen saknades det flera olika boenden. Ungdomarna fick då själv lösa sin sovplats, flera av dessa har sovit i bilar, på gräsplättar utanför området etc. etc., detta ska ha åtgärdats under måndagen.
Ständiga hot om straffavgift
Som tidigare skrivet så använder Peace And Love straffavgifterna som står med i avtalet som systematisk motivation till ungdomarna. Ungdomarna hör konstanta hot om dessa straffavgifter och som också tidigare skrivet så verkar dessa straffavgifter i regel aldrig kunna undkommas under några omständigheter.
Volontärer mår dåligt
Under måndagen var vi på YoungCraft nedringda av våra volontärer som kände sig besvikna över Peace And Love. Detta var något som jag valde att invänta med eftersom att jag trodde att det var mest lättare organisationsfel hos Peace And Love i kombination av en stor omställning för ungdomarna. När det sedan slagits ner en blixt på festivalområdet som lett till personskador fattade jag beslutet att samtliga volontärer förmedlad genom YoungCraft skulle kontaktas för att kunna säkerställa att ingen personskada bland dessa har skett. Då uppkom flera indicier som tydde på att ungdomarna vantrivdes och mådde psykiskt dåligt på arbetsplatsen. På grund av en stress över att hinna kontakta alla ungdomar så snart som möjligt så kunde inte vidare intervjuer ställas vid det tillfället. Några timmar senare började vi ringa upp dessa för att kontrollera vad som försiggår, vi konstaterade då att flera av volontärerna som vi skickat ut mått dåligt psykiskt. Flera kände sig maktlösa, ständiga hot om straffavgifter ledde till stressade volontärer, bristande organisation ledde till förvirring. Jag har aldrig någonsin, på någon arbetsplats vi förmedlat till varit med om att de ungdomar vi förmedlat mått så dåligt som så många gjorde.
Nattarbete
Arbetstgivaren kräver nattarbete, ett vanligt schema är mellan 14.00-02.00. I avtalet ska det stå ”kvälls och nattarbete kan förekomma”.
/Alexander, YuongCraft

44 tankar kring ”Peace & Love

  1. Christoffer Nilsson

    Hej,
    Jag arbetar som reporter på Aftonbladet. Kan du/ni kontakta mig på christoffer.nilsson@aftonbladet.se?
    Skulle vilja höra lite mer om detta. Jag är på festivalen just nu, utan telemottagning, men mejlen kollar jag av ofta.
    Mvh
    Christoffer

    1. kitty

      Snälla, lämna er brutalvinklade skitblaska, med era dagligen nya dödsdroger (typ artikeln om den nya dödsdrogen!!! klonazepam här om dagen, som bland annat jag går på dagligen för att kunna fungera socialt) och granskning av vad man röstar på i valet 2014 beroende på vad man använder för pålägg på mackan, utanför det här, så kommer färre till skada. Jag lovar.

      1. Elin

        Jag har en idé kitty! Ignorera dina personliga uppfattningar om aftonbladet och låt de skriva om detta så det kommer upp på agendan. Ungdomarna förtjänar faktiskt det.

        Och ingen bryr sig egentligen om vad du tycker, så han eller någon annan kvällstidning kommer säkert skriva om det ändå.

  2. ingela

    Ingen tvingar dem till det här. De kan vara hemma och bevaka sina rättigheter tycker jag!! Att vara volontär är normalt något som är kul. Om du erbjuder dig att vara volontär för att få komma in gratis och få mat och sedan inte jobbar. Vem ska betala då? Att få ungdomar att stå vid sitt ord, hur gör man det? Antingen är man volontär eller så betalar man. Att gå gratis och inte jobba, vad är det?

    1. Malin

      Om det enda du läste i bloggen var ”volontärer vantrivdes pga ingen mat och ingen lön” tror jag att du missuppfattade inlägget totalt.

      Att vara volontär är normalt något som är kul, ja – om de som anställer en inte tar en för givet.

    2. Nicklas

      Men det är väl en förbaskad skillnad på att inte vilja arbeta och vara så sjuk att du hamnar på sjukhus, herregud vilken ignorant kommentar!

    3. Nisse

      Ingela: Det verkar inte som om du läst ordentligt. Eller du kanske inte förstod…
      Givetvis ska volontärer arbeta. Men det ska inte vara knutet till betalningsskyldighet och dåliga arbetsförhållanden. Då faller liksom själva argumentet för att utföra volontärarbete. Att sedan arrangörerna råkar se en möjlighet att kunna utnyttja benämningen ”volontär” för att få billig (gratis) arbetskraft som dessutom arbetar under dåliga förhållanden är inte heller ovanligt. Jag tycker att Elin har gjort ett gott jobb som tar tag i detta.
      Kritik kan dock ges till YoungCraft som inte sett till att det funnits klara papper redan från början – ungdomar ska inte behöva skriva under dessa utan att någon representant från förmedlaren (YoungCraft) tagit del av dessa. Dessutom borde det funnits en representant från YoungCraft på plats.

      1. Alexander Engvall

        Svar på kritiken:
        Hej Nisse, jag sitter idag som VD i YoungCraft och jag håller fullständigt med dig i de brister du upplyst om. YoungCraft kommer framöver vara med noga med detta, i vår vi inte medveten om att det fanns ett sådant avtal mellan volontären och Peace And Love, framöver kommer vi begära att få ut allt material som kommer att komma till ungdomarna. Nu försöker vi göra så gott vi kan för att lösa problemen för ungdomarna som vantrivs på festivalområdet genom YoungCraft.

    4. pontus

      Visst ingen tvingar dem till det men du ser tydligt i texten att de blir lurade till det. Det står även att de inte får någon kopia på kontraktet och det verkar som att de inte kan skaffa någon förrän du kommer dit. Det blir såklart väldigt svårt för ungdomarna att jobba då de inte har fått sina scheman. Ditt svar på Elins text tycker jag tyder på att du beter dig som en sur gammal person, en sån som man själv tänker att man inte vill bli. De flesta ungdomarna är villiga att stå vid sitt ord vilket många äldre inte tror då deras syn på ungdomar är uråldrig och de tycker att de var mycket bättre själva som ungdomar. Ifall du läser texten som det verkar som att du inte gjort verkar det mer som att ungdomarna jobbar mer än de ska på tider som de inte ska jobba på och ändå blir hotade att betala då de har kommit försent till jobbet eftersom att de inte visste när de började. Efter att ha jobbat under hårda förhållanden och längre tid än de ska så kommer ändå folk som du och klagar på dem. ”Det är såna som du som sprider hat på Internet” – citat Björn Gustafsson. Jag vill gärna ha ett svar där du förklarar hur du tänker.

    5. Alexander Engvall

      Hej Ingela.
      Jag jobbar i bolaget som har förmedlat dessa, ungdomarna skrev tyvärr på ett avtal som inte vi kände till, detta avtal har Peace And Love hänvisat till och hotat de som vill lämna med en straffavgift på ungefär 7 000kr.

  3. Erik

    Ingela: Så du tycker inte att volontärer ska ha sjyssta villkor? Inlägget handlar inte om att ”gå gratis och inte jobba” – utan det handlar om att få jobba under sjyssta villkor och inte bli utnyttjade under parollen Peace & Love!

  4. Karl

    Jag tycker hela den här historien låter bedrövlig, däremot så hade problemet säkerligen minskat om volontärerna hade varit väldigt noga med sina kontrakt och sett till att reda ut sådant som är oklart. Tyvärr tänker de förmodligen mer på själva festivalen än att läsa något dokument som kan användas emot dem. Föresten så var det väll ett kontraktbrott från Peace & Love’s sida när de misslyckades att få fram utlovade sovplatser, bara en sån grej hade jag slängt mig på direkt om någon hade försökt få mig arbeta en 12timmars natt eller hotat mig med ersättningsskyldighet.

    Synd att hela grejen hände, ironi på hög nivå som omnämnt

  5. Stefan

    Ska inte säga alla, men dom flesta 90 talister mår psykiskt dåligt så fort dom blir tvungna att röra sig. Låt dom få jobba lite ist! Dom dör inte

    1. Robert

      90 talister mår inte sämre psykiskt än vad andra generationer vad jag har märkt. Dock så finns det en stor del av den svenska befolkningen som är väldigt arbetsskygga, det håller jag med om. Men det är ingen anledning till att få jobba under dessa förhållanden. Jag har själv jobbat på P&L 2008-2010 och då var faktiskt förhållandena bättre, man jobbade då 24-30 timmar. Vilket blir en timlön på ca 70kr/h, nu måste du alltså jobba 60, det är en timlön på 30-40 spänn. Det är ju inte rimligt. Festivaler överlever oftast pga ouppskattade och utnyttjade funktionärer.

    2. Carl

      Jasså vi mår psykiskt dåligt så fort vi rör på oss?
      Jag skulle tro att de flesta (vilket årtionde de än kommer ifrån) mår lite sämmre efter 24 timmars arbetstid.

  6. Ell

    Men bara för att man är volontär och ”kommer in gratis” så kan man ju inte bli behandlad hur som helst. P&L skulle kunna betala dem, du vet, timlöner som man brukar få när man arbetar, men istället försöker de alltså råutnyttja ungdomar som definitivt skulle tjäna mer på att ta ett annat sommarjobb och betala för festivalen (om vi ser till arbetstid). Läste du ens vad som stod?

  7. Emilia

    Jag jobbade på P&L ett år och arbetade ca 12 timmar om dagen. Efter festivalens slut hade jag efterarbete (mejla bilder och recensioner). Trots att jag hade mejlat detta hotade P&L med att jag måste betala ersättning för outfört jobb om jag inte laddade upp bilderna på en viss sida själv, trots att det stod i mina papper att jag kunde mejla ELLER ladda upp bilderna. Kommer aldrig jobba för P&L igen!

  8. Sandra

    Jag tycker att det är hemskt att det ska behöva vara såhär, men jag tänkte samtidigt skriva eftersom jag faktiskt haft en riktigt bra upplevelse i år när jag jobbat som volontär.
    Jag har jobbat sammanlagt trettio timmar (fem stycken 6-timmars arbetspass) och haft kanske tjugo minuter övertid totalt.
    Jag har aldrig varit utsatt för hot om återbetalningsskyldighet (även om jag reagerade över detta när jag läste kontraktet)
    Jag fick både funktionärsavtalet och mitt schema mycket tydligt och klart mailat till mig innan jag började jobba.
    Men jag antar att detta kanske är något som varierar beroende på inom vilket område du arbetar med, vilka som står över dig och vem du har som PA.

  9. Janne W

    Det tycks mig som om P&L:s leding gått tillbaka till slavperioden i USA.Det är ju förskräckligt att det finns sådana personer.Men dessa kontrakt kommer med all sannolikhet att vara ogiltiga.Kontrakt får enligt gängse lagar inte utformas hur som helst eftersom dom stider mot arbetslagstiftningen.Skit i Peace and Love:s ledning och gå därifrån.

  10. R

    Jag har varit funktionär på festivalen och jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte känner igen något av det som beskrivs i texten. När man är sjuk kan de kräva ett sjukintyg och då är det bara att gå till läkaren de har på festivalen och åka hem. Man blir inte skyldig de några pengar alls.

    Man jobbar max 30 timmar om man är vanligt funktionär, de enda som jobbar 60 timmar är ju Peace & love-army men de 60 timmarna jobbar man under hela festivalveckan (+ lite innan/efter festivalen börjar/slutar).

    Jag blev aldrig hotad med att få betala böter ifall jag åkte hem pga sjukdom, känner inte heller någon som har blivit det (och då är jag kompis med en del människor som har jobbat på peace and love flera gånger).

    Både schemat och kontraktet mejlades till mig flera dagar innan festivalen började också.

    Visst kan det väl skilja sig beroende på vilket område man jobbar med och så, men tycker att texten verkar väldigt vinklat.

  11. Elwyn

    Är just nu på P&L som funktionär. Jobbar som Army vilket innebär att jag under veckan skall ha avverkat 60 arbetatimmar. Innan jag kom hit till Borlänge fick jag mycket tydlig information om mitt schema och även kontraktet skickat via mail. Hade mycket god tid på mig att läsa igenom allt hemma innan jag beslutade mig för att acceptera schema och skriva kontrakt.

    Blev utmattad av sömnbrist efter råa nätter i tältet och uttorkning, gick till sjukvården som bemötte mig mycket fint och satte mig på första bästa P&L-buss som går till vårdcentralen. Gjorde mitt besök där och fick sedan vila resten av dagen. Och aldrig var det snack om att jag skulle bli återbetalningsskyldig. Har heller aldrig träffat någon funkis som blivit hotad med det, och då är min arbetsuppgift att samtala med funktionärerna här för att se hur de upplever sitt arbete, hur det går för dem och vilka problem som kan uppstå. Har aldrig, aldrig, aldrig hört talas om någon som blivit hotad eller behandlad på det här viset. Trist att de som själva inte är en del av funkisgänget nu får denna uppfattning. Verkligen jättetråkigt då vi är ett sådant enormt starkt gäng med fin sammanhållning som har kul tillsammans. Vi är verkligen som en enda stor familj, alla pratar med alla och vi kommer överens.

    Nu hoppas jag verkligen att fler som jobbar i år och ser detta delar med sig av sina upplevelser. Jag talar med denna kommentar för mig själv och delar med mig av vad jag har fått för reaktioner hos funkisarna under våra konversationer. 🙂 Bortsett från kalla och råa nätter har jag skitkul tillsammans med mina nyfunna vänner och njuter varje sekund av all gemenskap och kärlek.

    Over and out!

  12. MammaMuh

    Man undrar vad som är sant av detta? Verkar ju som om det finns riktigt delade meningar här.

  13. Victoria Qvarnström

    Låter som ett slavkontrakt som kan ge böter – om inte en dom för Framkallande av fara efter polisanmälan.
    Inte mycket LOVE där. Eller folkvett.
    Hoppas på bättring – på alla sätt.

    Victoria

  14. Emil Vikström

    Det säger sig självt att man inte kan jobba 12 timmar och samtidigt kunna uppleva en festival. 12 timmar är ett LÅNGT arbetspass och man blir nog rejält trött. Jag jobbade själv 8 timmar på schema på World Scout Jamboree och kan säga att jag blev rejält trött och seg, men då fanns det i alla fall några timmar att uppleva lägret innan det var sängdags.

    Att två volontärer kommenterat här och sagt att de har sjyssta villkor betyder inte att alla har det så. I en så stor organisation som P&L är mycket av arbetet säkert decentraliserat ut på olika chefer eller enskilda volontärer, och olika personer kan bete sig på olika sätt.

    Att de inte kunnat lösa boende och raster för alla volontärer ordentligt tycker jag är ett stort misslyckande och ska betraktas som avtalsbrott. Ett sådant brott borde man begära ersättning för i reda pengar (vilket jag antar att YoungCraft gör i och med den här anmälan till Arbetsmiljöverket).

    Varje timme arbete utöver vad som avtalats bör ge ersättning enligt vad som är normalt på arbetsmarknaden (100:-/timme eller däromkring). En förlorad sovplats torde vara värd omkring en tusenlapp så att man kan sova på hotell. En förlorad rast ska såklart ersättas med motsvarande extra tid på nästa rast eller full lön för det oavtalade arbetet. Allt annat vore orättvist utnyttjande av personalen. Personligen tycker jag att detta borde stå med i avtalet då det knappast är ovanligt att festivaler har problem med funktionärsbrist och ändrade arbetsförhållanden, men det är kanske inte så kul för P&L att bevaka sina gratisarbetande ungdomars intressen.

  15. Sanna

    Hej!
    Jag har också jobbat som funktionär på P&L i år och måste säga att allt du beskriver i texten stämmer!
    Den personalen jag träffat är riktigt otrevlig. Jag förstår att dem har mycket att tänka på, men detta är INGEN ursäkt för att få vara just otrevlig.
    De uppmanade oss till att stressa. ”GÖR DET, GÖR DET, GÖR DET, NU! SNABBA PÅ!”
    Vill Peace & Love att vi ska gå in i väggen eller?
    Är så otroligt besviken på P&L och kommer ALDRIG mer att jobba där, eller handla av dem. Ingen förtjänar ett jobb som det jag hade, INGEN.
    Måste tacka Peace & Love för att ha förstört min syn på hela festivalen. Det är så dålig stil av dem.
    Tack.

  16. Lukas Romson

    Som jag uppfattar det har Peace&Love inga rättsliga möjligheter att driva in sina krav, om några volontärer vägrar betala.

    Avtalen om volnontärsarbete är rimligen att betrakta som en typ av benefika avtal, den ”ersättning” ungdomarna får innebär ju i princip enbart sådant som är nödvändiga förutsättningar för att kunna jobba, dvs tillträde till arbetsplatsen (festivalpass). Värdet på ”boendet” (tältplats, för tält volontären tar med) och 1-2 mål mat/dag torde vara löjligt lågt i förhållande till värdet på det arbete som utförs.

    Att då i avtalet skriva in en klausul om ersättningskyldighet om volontären inte dyker upp bör betraktas som oskäligt. Om det blir en tvist om avtalen kan de antingen förklaras ogiltiga i sin helhet, eller jämkas så ungdomarna inte kan bli ersättningskyldiga. Ett avtal blir inte per automatik vare sig moraliskt okey eller rättsligt oklanderligt för att volontären haft god tid på sig att studera avtalet och frivilligt ingår det.

    Jag hoppas också att festivalen tagit ansvar för att samtliga volontärer är försäkrade när de jobbar. Men det är tyvärr inget de redovisar vad jag kan se.

    Mitt tips är att YoungCraft tar kontakt med LO-Ung, för att få mer hjälp att komma tillrätta med missförhållanden och för att få festivalen att ersätta de ungdomar som farit illa. Media är också bra, för att visa att detta inte är okey.

    Peace & Love BA gjorde en vinst på 3,5 milj förra året, enl uppgifter de själva gett till media. Jag betvivlar att VD, styrelsemedlemmar eller deras personal som jobbar övrigt tid av året jobbar gratis. De jobbar säkerligen inte gratis under själva festivalveckan heller. Värt att fundera på.

    1. Alexander Engvall

      Lukas,
      Alexander här från YoungCraft, det du skriver håller jag med om. Volontärerna är dock försäkrade genom Länsförsäkringar.

      Jag tackar för dina tips som du gett oss och kan också berätta att vi har varit i kontakt med Aftonbladet och Dala Demokraten som lett till att Dala Demokraten idag har publicerat det inträffade högst upp på sin hemsida. Jag pratade så sent som under fredagen med personer från LO som fanns på plats på festivalen och underrättade dem det som YoungCaft känner till.

      Nu håller vi tummarna att detta ska ses över objektivt och att antal besvikna medarbetare ska minska på nästa års festival.

  17. Joppe

    Att rikta kritiken direkt mot festivalen Peace & Love är äckligt och du har helt fel syn på det hela. Alla dessa hot kommer från enstaka individer, då vissa PA är fast inställda på att bedriva hård tjänstgöring. Problemet ligger på dessa PA, och inte festivalen i helhet! Detta urartar isåfall i en stor våg och helt plötsligt har ni förstört något som betyder så mycket för många. Att läsa ett kontrakt ligger på var enskild individs ansvar, och följer man inte detta är det självklart personligen dess eget fel. Och vid sådana här fall får ni bara höra det negativa från en mindre minoritet, men ni luskar sällan fram något positivt från dem. Jag tvivlar starkt på att de har haft pest och pina hela veckan. Åker man hit som volontär/Army så ska man vara beredd på riskerna, annars har man inget där och göra.

    1. Elin Inläggsförfattare

      Joppe, Peace & Love är självklart ansvariga för sina PA.

    2. Hanna

      Jo, P&L är ansvariga för sina PA och vad de gör. Att driva en affärsverksamhet innebär inte bara jobb och förtjänst (eller förlust, om det går sämre) utan det innebär också att man bär ett ansvar för verksamheten i dess helhet, inkluderat de anställda.

      Såhär fungerar det inom alla verksamhetsområden och festivaler är inget undantag, oavsett hur mycket du gillar en festival.

  18. Pingback: My Homepage

  19. R

    Jag jobbade som funktionär nu i år och jag blev behandlad bra. Jag jobbade fem 6timmarspass och allt fungerade fint. Jag skadade mig på jobbet och blev tvungen att sy med stygn i knät, men jag fick all hjälp jag behövde och mer.

    Det jag dock har märkt är att det skiljer sig något otroligt på vilken PA man har och vilket område man jobbade på. Vissa fick sitta på en stol i tolvtimmar i spöregn mitt i natten medan andra fick sitt inne och käka och bara ha roligt. En av mina vänner jobbade som funktionär på campingen där hon hade jour. Hon jobbade med att patrullera området och fick gå runt campingområdet i spöregn i tolv timmar. Hon var helt slut efter arbetspasset där hon hade lyft tunga saker och var helt genomfrusen. Och tydligen hade hennes arbetsledare haft noll tolerans mot gnäll eller att ta pauser för att värma upp sig.

    Och jag har även märkt att Army har behandlats betydligt bättre än funktionärerna. Just på grund av att det varit funktionärsbrist och för mycket arbete så har de pumpat ut de resurser de fått. Medan Army har fått sova i sovsaler i värmen och fått mat hela tiden. Visst att det jobbar dubbelt så mycket men att för en funktionär jobba ute i spöregn i tolv timmar och sedan lägga sig i ett blött tält för att hinna sova några timmar innan man börjar jobba igen. Det är tragiskt.

    Och visst så kan inte Peace and Love ta ansvar för regnet eller kylan, men de kan ta ansvar för hur funktionärerna mår.

    1. Elfrida @ elfridiskt.wordpress.com

      Oj, vänta lite nu… Har alla Armyfunkisar sovit i sovsalar? Jahaaaaa… Önskar jag visste detta lite tidigare, för jag har då fan inte fått tillgång till någon sovsal som Armyfunkis. Du kanske skulle vilja kolla fakta innan du slänger ur dig detta?

      Jag sov i ett tält, på Armycampingen, tillsammans med majoriteten av Armyfunkisarna (förutom de som har speciella behov, sjukdomar o.s.v., de sov i sovsalar där även en del vanliga funkisar sov) och vi frös arslet av oss och var blöta varje natt precis som ni funktionärer. Anledningen till att vi fick två mål mat om dagen var för att vi jobbade varje dag och hann inte mycket mer än sova/jobba/äta/kanske se typ en halv konsert/sova. Armyfunkisarna har också fått gått ute i spöregnet och patrullerat/suttit vid gater för att sedan gå och sova i ett kallt och blött tält för att SMHI bestämt sig för att det skall regna…

      Och ja, vi har fått rätt så bra förmåner just eftersom vi jobbar 30 timmar mer än vad ni gör. T.ex. hade vi vårt mysiga häng, två mål mat om dagen och fri tillgång till dusch. Hade vi inte haft detta hade vi inte orkat gå ute i regnet 10h om dagen. Den stora skillnaden mellan att vara Army och funktionär är att Army åker dit för att jobba, för att de tycker det är kul att jobba! Många vanliga funktionärer åker dit för att få en ”fribiljett” till festivalen och jobbar 30 timmar för att sedan kunna supa/gå på alla konserter. Vi i Army orkade knappt se någonting, vi bara jobbade, och majoriteten av de jag fick snacka med valde Army just för att få jobba, inte festivalen i sig! Så du kan se de där två målen om dagen som ”orättvisa” eller så kan du se det som en kompensation för alla band vi aldrig orkade gå och se, som ni vanliga funktionärer gick och såg.

      Jag har sagt hela tiden att Army inte skall se ned på vanliga funktionärer, då jag träffat typ två i Army som tyvärr gjort det, men nu börjar jag fundera på om det faktiskt kan vara tvärtom. Alltså att det är funktionärerna som ser ned på Army? Är det någonting att vara avundsjuk på? Att vi får två mål mat om dagen när vi jobbar 60h på en vecka?

      Jag brukar inte bli grinig, men nu blev jag faktiskt lite småtvär här… Lägg ner.

  20. Juristen

    Får du en faktura från Peace & Love så ska du bestrida fakturan. Dra ett streck över fakturan och skriv bestrides och skicka sedan tillbaka fakturan till Peace & Love.

    Peace & Love kommer då att skicka fakturan till inkasso. När du får brevet från inkasso så tar du kontakt med inkassobolaget och bestrider fakturan återigen. Inkassobolaget får då inte kräva dig på pengar och du riskerar att inte få någon betalningsanmärkning utan Peace & Love måste stämma dig i domstol för att få sina pengar.

    Att bli stämd i domstol är inget farligt då denna typ av fall går som ”förenklat tvistemål”. Vid ett förenklat tvistemål så står Peace & Love för sina rättegångskostnader och du själv står för dina rättegångskostnader (som i princip är noll kronor).

    Peace & Love kan alltså inte kräva dig på något skadestånd eller att du skall stå för deras advokatkostnader vid en eventuell stämning.

    Bevisbördan kommer även att ligga på Peace & Love och de måste lämna starka bevis för att du inte gjort det som du skulle som funktionär. För dig som fått fakturan kan åberopa i princip vad som helst, exempelvis att du blivit akut sjuk.

    Du kommer alltså med största sannolikhet att vinna i tingsrätten.

    Skulle du förlora så blir du bara tvungen att betala fakturan och inget annat. Vinner du, som du antagligen kommer att göra, så behöver du inte betala ett öre.

    Lite länkar som är bra att känna till:

    http://www.svartlista.se/index.php/bestrida-faktura.html
    http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6renklat_tvistem%C3%A5l

  21. Lukas Romson

    Alternativet är att man i rätten hävdar att avtalet antingen ska jämkas eller förklaras ogiltigt, med hänvisning till att klausulen om ersättningsskyldighet är oskälig. Jag har väldigt svårt att tänka mig att en domstol betraktar ett sånt krav som giltigt. Särskilt inte med tanke på att det är ungdomar man lurar in i dessa kontrakt.

    Jag begriper inte hur P&L tänkte när de utformade den punkten i kontrakten, vilken hygglig jurist som helst skulle varnats dem för att försöka något så dumt. De kan inte ha ens bett en jurist att ta en enkel säkerhetskoll för att se att allt var okey. De ska ju vara tacksamma om ingen juridikkunnig förälder börjar gräva ordentligt och se om det inte går att väcka åtal för något som landar i BrB….

  22. Föredrar att vara anonym

    P&L kan göra som dom vill, speciellt efter förra året då det blev megahype och alla ville vara med, så brist på folk råder det knappast. Jag jobbade som volontär på P&L både förra året och iår (vanlig funkis, inte Army) inom scen. Förra året jobbade man knappt 18 timmar, iår dryga 30. Det känns på. Enda problemet jag haft är att standarden på cheferna är väldigt varierande, vissa behandlar en bra och har respekt för en, låter en gå ifrån en stund då inget arbete är inplanerat, informerar en om vad som ska hända och när osv medan andra kör över en, låter en inte gå ifrån ens en liten stund även fast allt är klart och man frågar, eller försöker fula sig till att man ska jobba fler än sina avtalade timmar ”annars blir man rapporterad och blir ersättningsskyldig”. De som signar upp sig för Army får skylla sig själva, det är RIKTIGA slavförhållanden som gäller för dem. Enda skillnaden mot oss vanliga funkisar är att de hade stenhårda nykterhetskontroller (MÅNGA fick sina band klippta första dagarna och fick åka hem), löften om två mål mat om dagen (vi andra fick ett per 16h arbetsdag, utöver det soppa på kvällen och bredda mackor när vi ville), de jobbar minst 14h om dagen och får således knappt se några band. Och så får de en ful svart hoodie. Jag skulle aldrig ställa upp på dem villkoren (som var halvt kända redan när man ansökte), men många gjorde. Tvivlar på att de kommer få ens hälften så många ansökanden till Army nästa år, men masochister finns det alltid…

    1. herrmalm

      äsch lägg ner! stod klart och tydligt på P&L hemsida om vad som gällde för funktionärs och army! läs på innan du skriver mer..

  23. Celina

    Hej, jag jobbade som vanlig funktionär på årets festival, vilket innebär att jag jobbade ca 30 timmar, inte 60 timmar som p&l army allltså.
    Efter att ha läst alla kommentarer kan jag bara inte låta bli att kommentera och dela med mig av min upplevelse av festivalen.
    Jag själv jobbade 9 timmar åt gången och hade gott om tid att uppleva festivalen. Vi fick en lunchrast ala 30 min och en förmiddagsrast på ca 10 min varje arbetspass och våran ledare var sjukt jävla otrevlig. Vi undvek att prata med henne eftersom att hon var så spydig och nonchalant.
    Min kompis blev sjuk i början av veckan, på tisdagen alltså innan själva festivalen dragit igång. Så för henne var det inget problem att få sjukintyg och åka hem utan att bli ersättningsskyldig. Dock var det en annan tjej i vår grupp lite senare under veckan som hade någon inflammation och hög feber och hade åkt till sjukhuset och fått läkarintyg och allt. Men ändå var hon tvungen att med feber och allt slita och jobba de timmar hon skulle.

  24. herrmalm

    ”Blir du volontär ska du jobba 60 timmar (om du fyllt 18).”

    driver du?

  25. Hindra L

    Men vilket skitsnack! Kom och jobba ett pass festivalen så får du se vad som gäller. Dravel!!!

Kommentarer är stängda.