”Man får ju inte ens sjunga nationalsången”

Under nationaldagen passade jag på att köpa en pizza på en av Söderhamns pizzerior. Det finns många att välja på. Flest i Sverige per capita?

Överhörde ett samtal mellan en grupp andra pizzaätare medan jag väntade. Så klyschigt. ”I det här landet får man ju inte sjunga nationalsången ens för då är man ju rasist”. ”I Sverige får man ju inte ha svenska flaggan”.

Känner hur nåt inom mig bryter ihop medan jag väntade på min Al Funghi. Knöt nävarna för att inte bete mig olämpligt. Läste i dag att just politiker är duktiga på att tygla sin ilska …

Funderade på den skiten de hävde ur sig. Minns en tid för rätt många år sen ändå när det sågs som lite problematiskt att sjunga sången och att ha 100 procent svensk-tröjor på skolfoton. Men varför var det så? Därför att ett gäng personer faktiskt använde sig av de här attiraljerna för att manifestera Sverige åt svenskarna. Ett slagord från den organisation SD är sprungna ur.

Därför blev det också tätt sammankopplat. För att den som satt i tröjan och hävdade att det var synd att man inte inte kunde sjunga nationalsången utan att bli kallad rasist, nästa sekund hävde ur sig blandat rasistiskt skit. Så var det när jag gick i skolan.

Så var det med de elever jag hade i undervisning. Tröja med flagga på och illa underbyggda åsikter om invandrare. Extra roligt när personen i fråga själv hade utlandsklingande namn. ”Hade inte tänk på det”.

Så hur var upplösningen på pizzerian? Bekräftade bilden av detta. Strax gled samtalet in på hur många invandrare Sverige ”tar in”. Vad fan är det för uttryck, ”tar in”! Siffrorna kryddades så att de var långt ifrån verklighetsförankrade och så nickade de unisont åt att invandrarna är ett stort problem.

På nåt sätt blir det kanske så att om de har en flaggtröja och om jag har det blir bilden lite olika, beroende på vem som har tröjan. Är man dåligt påläst vardagsrasist i flaggtröja blir det kanske inte så snyggt.

Men ha vilken tröja ni vill för all del. Och läs på lite fakta innan ni snackar. För er egen skull. Nu framstod ni som … inte så brighta.

Hoppas det var gott med nationalrätten pizza på ”national dagen”. En bunt rassar på Twitter har glatt skrivit om ”national dagen”. Samma killar som tycker invandrare ska lära sig språket ordentligt.

Allt blir så galet.

Minns när de vilsna killarna på min skola skulle sjunga nationalsången för att manifestera sin kärlek till moderslandet. De kunde inledningen och avslutningen på första versen. Inte ett skit mer. Det var så ironiskt kul. De förstod det givetvis inte själva.

1 tanke kring ””Man får ju inte ens sjunga nationalsången”

  1. Pingback: Apropå rasism | Elin Lundgren

Kommentarer är stängda.