Föräldraledighet

Nu går statistiken ut, den som alltid visar att uttaget av föräldradagarna mellan föräldrarna är skevt!

I Gävleborg tar pappor ut 22,2 procent av föräldradagarna.

Jag kan verkligen inte förstå att så många pappor inte vill ta chansen att vara med med sin avkomma. Ekonomin hänvisas det till. Jag tror att i en del fall kan det absolut spela en AVGÖRANDE roll. Men i många fall skulle ett antal färre klädesplagg kunna göra att det inte spelade någon roll. I dag har många familjer där det finns två arbetande föräldrar en ekonomi som gör att de skulle kunna försörja en familj till. Trots det vill pappan varken torka bajs eller morgonmys. (Jag tänkte lyfta både positivt och negativt för att nyansera)

Dessutom är det också så att varje år ”brinner” massor av pappadagar inne. Pappor låter alltså möjligheten att få betald tid med sina barn, stå tillbaka för att arbeta.

I en undersökning som KP gjorde för några år sedan visade det sig att om barn är ledsna och behöver prata med någon kommer alternativet pappa på femte plats. Efter alternativet att barnet låter bli att prata med någon. Hellre inget än pappa alltså. Mamma toppade hårt!

Om barnet fick välja, skulle inte det vilja ha lika mycket tid med sina båda föräldrar? För mig verkar det självklart. Den här snedfördelningen från början leder till att mammor drar större VAB-lass och tar större delen av det obetalda hemarbetet också när hon börjar jobba sedan. Eller ja … ofta går hon ju ner i tid som småbarnsföräldrar. Inga män jobbar däremot lika mycket som just småbarnsföräldrar.

Och det hjälper inte när någon pekar ut par som har delat. Det finns absolut, lysande. Men statistiken talar sitt tydliga språk.