Helt ärligt – vanligaste anledningen till att folk i Sverige väljer alkohol är ju för att – få hångla, ha kul med kompisar och slappna av. Är alkohol en magisk dryck som kan fixa allt det där rent kemiskt? Njaa, det finns faktiskt inget medicinskt bevis för att alkohol i sig själv skapar alla känsloyttringar och beteenden under en fylla. Det är i själva verket förväntningen på att känna sig upprymd, hämningslös, ledsen, avkopplad eller mer social som avgör om berusningskänslan uppstår.
Alltså, berusningen är till största del en social konstruktion – något som hänger på omgivningen.
Blindtester visar tydligt att berusning inte beror på själva alkoholen, utan på om du tror att du har druckit alkohol eller inte. Berusningsforskning görs bland annat genom olika sorters blindtester i trovärdig miljö, som klubbar och barer.
Testerna visar s.k. placeboeffekter. Dr. Hans Olav Fekjaer förklarar: ”Ändrade förväntningar ger ändrade upplevelser”. Försökspersonerna som tror att de dricker alkoholfria drinkar har tråkigt, trots att det är alkohol i drinkarna. De som tror att de dricker alkohol upplever berusning, trots att de svept drinkar fria från alkohol.
Alltså, folk blir inte fulla på sprit – de blir förväntans-fulla.
Alkoholkultur och tradition förs vidare från generation till generation. Det inlärda beteendet i alkoholkulturen gör att folk blir förväntans-fulla. Fake Free ifrågasätter alkoholen som mirakeldryck – men erkänner alkoholberusningen som en hype:ad illusion. Illusionen kan upplevas mycket verklig – folk har ju generellt jättetrevligt när de dricker alkohol. Alkoholindustrins reklamknep förstärker den sociala konstruktionen genom att blåsa upp stereotypa effekter och myter kring alkohol. Det stärker pressen kring förväntansfyllan.
Text och bild från Fake Free