Samvetet och turen

Efter. Ett mycket tommare skåp än innan. Jag har mycket olika salt och socker.

I kväll, när jag vaknade efter middagssovet, satte sorteringsådran in. Köksskåpen som innehåller mat. Torrvaror, konserver. Det som tidigare kallades skafferi. Som man förut hade sådana man gick in i men som nu ryms ovan diskbänken. Och det är tur. Hade jag ett enormt walk-in-skaffferi hade det här blivit ännu värre.

Jag tycker seriöst att jag sorterar ut utgångna varor ganska ofta. Det kan inte vara så. Nu slängde jag nog  sex-sju kilo. Det var olika typer av mjöler efter Markus brödbakningsexperiment, russin, nötter, såser, pulvermoser, konserver med bönor och kokosmjölk och så vidare.

Självklart sorterades allt organiskt i kompostpåsar och förackningarna till rätt plats.

Att slänga så mycket mat (som är både pengar och energi) är ett obeskrivligt slöseri. Så här kan det bara inte vara.

Samtidigt är jag tacksam över den tur jag har som fötts i en tid och på en plats då maten inte är ett problem. Åtminstone inte när det gäller att svälta, mer åt andra hållet. Men kan man välja är det att föredra.

Jag tror orden är balans och rättvisa. Ingen behöver överflöd, men alla behöver mat och näring. Basic. Det jag slängde i kväll kunde lätt ha varit flera dagars mat i en familj.