Den amerikanska författaren Barbara Ehreinreich var med i SVTs program om lycka i tisdags. Hon har också varit med i Skavlan, och den bok som hon fått så mycket uppmärksamhet för i Sverige nyligen heter på svenska ”Gilla läget: Hur allt gick fel åt helvete med positivt tänkande.”
Gilla läget! Tänk positivt! Med optimism och framåtanda kan man vinna en hel värld och uppnå rikedom och lycka. Så lyder det framgångsrecept som gjort sitt segertåg över hela västvärlden. Barbara Ehrenreich tröttnade när hennes läkare uppmanade henne att se sin cancersjukdom som en gåva. I Gilla läget visar hon hur det postitiva tänkandet lurat amerikanerna i grunden. Hon ifrågasätter att odlandet av framgångsmyter är lösningen på problemet. Tvärtom bidrog frånvaron av kritiskt tänkande till den djupa ekonomiska krisen i USA (från Bokus).
I program 2 av SVTs Jakten på lyckan med underbara Hanna Hellquist intervjuar hon Barbara och som svar på hur människor kan bli lyckliga föreslår Barbara ett samhälle där man inte behöver oroa sig för utbildning eller sjukvård. Ett sådant samhälle har vi byggt upp i Sverige, även om Moderaterna nu bygger vidare på mer vård för de som kan betala, men det är en parantes, både här och historiskt hoppas jag. Hur som helst, vi har alltså egentligen det i Sverige, som t ex många amerikaner önskar. Men inte verkar vi vara lyckligare för det. Vi ligger inte särskilt bra till i olika mätningar. Vad är vårt problem? Vad mer ska vi ordna?