En diskussion som dök upp under gårdagskvällen var landstingskostnader. I Gävleborg är många sjuka. Leder till höga kostnader. Ofta talas det inte om det i debatten, att vårt sätt att leva i det här länet leder också till högre kostnader för behandling, som vi väl förhoppningsvis solidariskt vill dela på. Vi ligger väldigt högt på listor som handlar om könssjukdomar, alkoholkonsumtion och rökning. Samtidigt som vi har låg utbildningsnivå.
En hävdade då att ett sätt att komma till rätta med detta är att höja utbildningsnivån. En annan reagerar då med att hävda att det är arbetsmiljön för de med kortare utbildning som är problemet.
Funderade på det där. Och googlade lite.
I en intervju med Per-Olof Östergren som forskat på social ojämlikhet i hälsa berättar han om konkreta exempel. Till exempel röker gravida, lågutbildade i mycket högre utsträckning än högutbildade. Utbildnignsnivån påverkar hur vi bedömer och tar till oss information.
Folkhälsoinstitutet konstaterar ett troligt samband. De skriver: Det finns flera tänkbara förklaringar till att utökad utbildning i befolkningen som helhet förbättrar hälsoläget. En är att utbildning leder till att ungdomar som vuxna mer produktiva och därigenom genererar högre inkomster, att individerna kan använda givna resurser på ett bättre sätt, att förmågan att hantera problem förbättras, att förmågan att tolka och värdera hälsoinformation ökar och att förmågan till samspel med andra människor förbättras
I en uppsats skriver José Ferraz-Nunes ”När man tar hänsyn till utbildningsnivå och ålder finns det en klar skillnad mellan lågutbildad och övriga för individer under 50 år.” ”Mobilitet och förmåga att klara de vanliga aktiviteterna anges vara ett större problem när utbildningsnivån minskar.”
Jag funderar på om det kan vara så att det uppstår sådan olust inför den orättvisa detta innebär, att de som fått och känt möjligheten att utbilda sig är friskare än andra, att man verkligen så hett önskar att det inte vore så. Att det är därför man vill hitta andra förklaringar? Även när man tog hänsyn till andra faktorer än utbildning och så att säga sållade bort det, är resultaten tydliga. Utbildning gör att du blir friskare.
Det finns också mycket att diskutera i det material jag hänvisar till ovan. Till exempel det faktum att studier måste erbjudas variationsrikt för att passa alla.