Gör världen bättre!

Svar på Timbro-rapport

I en rapport från Timbro jämför Malmqvist och Wålsten Rättvisemärkt med bistånd. De tycker också att det är dyrt för odlarna att bli certifierade av Rättvisemärkt. Från detta drar de slutsatser om att konventionellt skulle vara bättre för odlarna. Att Rättvisemärkt gör enormt stor skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer väljer de helt att ignorera.

Rättvisemärkt kaffe ger mer inkomster till odlarna än konventionellt odlat kaffe
Rättvisemärkt kaffe ger mer inkomster till odlarna än konventionellt odlat kaffe
 

Först och främst, Rättvisemärkt kan inte jämföras med bistånd. Det handlar inte om att pengar "går vidare" till odlarna.  Rättvisemärkt är en certifiering för produkter som följer internationella Fairtrade-kriterier, inklusive mer betalning till producenterna. När du som konsument köper en Rättvisemärkt vara har odlarna redan fått betalt, direkt av företaget som importerar råvaran. Rättvisemärkt rör alltså aldrig själva betalningsströmmarna, vilket omöjliggör att det skulle försvinna pengar på vägen som rapportförfattarna fullkomligt felaktigt påstår. Att Rättvisemärkt är dyrare beror inte bara på ett högre pris till odlarna utan också på faktorer som att mindre volymer ger högre styckpris, momsen blir högre i kronor räknat på en dyrare produkt, samt det faktum att konventionellt kaffe ofta används som lockvara. Vad sedan slutpriset i butik blir är inte upp till Rättvisemärkt att bestämma, det klarar marknaden alldeles utmärkt själv.

Det kostar mellan c:a 3 kronor och 330 kronor per odlare/familj årligen att vara certifierade av Rättvisemärkt. En god investering för odlarna med tanke på att certifiering ger dem en möjlighet att sälja sina grödor till bättre ekonomiska villkor. De siffror som Timbro nämner i sin rapport bygger på kostnaden för en hel producentorganisation, vilket omöjligen kan jämföras med en årsinkomst för en familj.

Rapporten påstår att det skulle vara bättre för odlarna om konsumenterna köper konventionellt kaffe. Detta är helt fel. Det är enkelt att räkna ut att om kaffet kan säljas som Rättvisemärkt får odlarna in mer pengar per såld enhet (se graf).  Om allt kaffe som säljs i Sverige vore Rättvisemärkt skulle odlarna få in över 100 miljoner kronor extra per år, jämfört med konventionellt – om kaffebörsen faller blir det ännu större skillnad.

Slutligen, det allra viktigaste: Varje dag handlas stora mängder varor som producerats i utvecklingsländer och under bedrövliga arbets- och levnadsvillkor, ibland även med barnarbete eller slavliknande förhållanden. Det är inte acceptabelt att människor far illa för att vi ska kunna köpa så billigt som möjligt. Det får inte vara en konkurrensfördel att kränka andra. Rättvisemärkt är ett sätt för företag och konsumenter att medverka till bättre produktionsvillkor. Inte enbart för att vara godhjärtade medmänniskor som vill väl utan för att de har lika stor rätt till mänskliga rättigheter som vi.

Daniel Sommerstein

pressansvarig, Rättvisemärkt