Aldrig förberedd

När jag släckte i går fanns siffror som rapporterade om så många som 30 döda på AUFs läger i Norge. Den senaste siffran DN rapportera om just nu är 84. 84 döda AUFare.

Alla tankarna.

Jag vet inte hur många läger jag varit på i mitt liv, vet inte hur många läger jag har haft större eller mindre ansvar för. Senast för bara någon vecka sedan i Åre.

Jag vet hur läger känns. Vilken härlig känsla det är att vara många människor på samma plats. Från olika ställen, från olika bakgrund men som är där för samma sak. Att ha kul, lära sig nytt och träffa kompisar. Alltid god stämning.

Inför sådana skrivs krisplaner. I krisplaner jag skrivit inkluderas dödsfall. Kanske en bilolycka, eller av akut sjukdom. Aldrig någonsin har tanken slagit mig att något som det som hänt i Norge, på norska SSU:s läger skulle ha hänt mig eller oss.

När jag arbeteade som lärare och skolskjutningarna förekom slog tanken mig ofta, hur räddar jag min ungar i klassrummet. Om de befinner sig i korridoren. Men som lägerledare, aldrig.

Har bara översiktligt skapat mig en bild av gärningsmannen. Blir ännu mer nyfiken på när någon ska forska fram svaret på att det är män som gör skolskjutningar och också nu skjuter politiskt intresserade ungdomar.

Min vän Ellinor delade ett citat från Stoltenberg och det förtjänar att spridas:

De har angripit det finaste som finns i vår demokrati, engagerade ungdomar – Jens Stoltenberg

Här finns en kortare hälsning från AUFs ordförande Eskil Pedersen.

1 tanke kring ”Aldrig förberedd

  1. Pingback: Årsdagen | Elin Lundgren

Kommentarer är stängda.