Vanliga funderingar i valrörelsen

Jag är inte Sveriges mest erfarna valarbetare. Det här är min fjärde valrörelse som partiaktiv. En del saker är dock återkommande bland saker som en del väljare påstår och som de håller som sanningar.

Jag vill resonera om en del av dom.

Ett vallöfte presenteras. Väljare undrar: Varför är det inte gjort redan?

Många gånger är det en helt befogad fråga för ibland gäller det sådant där man själv verkligen kan undra samma sak. Men i grunden är det inte så svårt. Jämför med kanske ditt hem. Först gör du grunden. Sedan kommer nästa projekt. Och nästa. Det är bra om du gör spacklingen innan tapetseringen. När den är klar går du vidare. Möbler in efter färdigt golv. Och så vidare.

Det är också så att det parlamentariska läget kan ha gjort att frågan inte kunnat drivas igenom tidigare, ibland har tiden inte ens varit redo. Det är tio år sedan samkönade fick ingå äktenskap. Det låg liksom inte i tiden 1960. Så kan det vara med andra frågor också.

Ett vallöfte presenteras. Väljare undrar: Varför kommer ni med det här nu?

Det är väldigt klokt att presentera sin politik inför ett val. Det presenteras faktiskt politiska förslag alltid, men inte lika säkert folk lyssnar helt noga då.

Ett vallöften presenteras. Väljare: Vallöften uppfylls inte

Det stämmer inte. Citat: ”Generellt visar forskningen att vallöften genomförs i hög grad i Sverige, vilket står i bjärt kontrast till de flesta väljares bild. Vissa regeringar har införlivat mer än 80 procent av sina löften.” Läs en artikel med länkar gällande det HÄR.

Prat om pensioner. Väljare påstår: Persson snodde miljarder från pensionärerna och nu ska de pengarna betalas tillbaka.

En riktigt grav missuppfattning. HÄR finns en insändare om det.

Prat om det parlamentariska läget. Väljare undrar: Varför får inte X vara med och bestämma?

X är oftast SD. Och den som frågar saknar ofta kunskaper om hur parlamentariskt arbete går till. Den har ofta inte förstått att har man inte egen majoritet handlar det om att försöka bygga en sådan. Ibland betyder det att ett stort parti blir helt utan inflytande. Jämför med 2006-2010. Vilket parti var störst (då också)? Jo, S. Hade vi makt? Nej, för Alliansen hade mer än 50 procent. Men var samma person som frågar nu varken medveten om detta eller upprörd? Verkar inte så.

Prat om politiker. Väljare påstår: Politiker är högavlönade och bryr sig bara om sig själv.

I Sverige finns över 40 000 personer med politiska uppdrag. En liten del av dem har möjlighet att arbeta med politik på heltid. Vad de tjänar är olik ai olika kommuner och regioner. De allra flesta är INTE heltidspolitiker och har ett mötesarvode och förslorad arbetsförtjänst. Sedan lägger de massor av tid på kvällar och helger på partiarbete, ideellt. En del är arvoderade på hel- eller deltid och har lite bättre förutsättningar. Men särskilt många. Kostnaden för politiken, dvs demokratin, i en kommun brukar vara mycket lägre än vad många tror. Och varför blir man politiker? Ingen blir det för att man från början är NÖJD och bryr sig om sig själv. Det är av samma skäl som andra människor går igång. Förbannad över en orättvisa, över nåt som funkat dåligt, av oro över någon situation … Man drivs ju av något. Ingen som bara bryr sig om sig själv lägger ner alla de timmar politiken kräver av sina engagerade.

Prat om politiska debatten. Väljare tycker: Berätta mer vad andra gjort, berätta mindre vad andra gjort.

Här finns en verkligt stor poäng. Jag är besviken över hur många debatter verkar handla om att medvetet misstolka andras sägningar eller förslag för att sedan misskreditera dem. Det är osnyggt. Men. Politik är skillnader och i en debatt måste man kunna påtala dessa. Dessutom, om någon påstår något om mitt partis politik som inte stämmer, måste jag väl kunna säga ifrån utan att också få en annan väljarsägning: Ni bara kastar paj. Det finns sk pajkastning ja, men allt argumenterande är verkligen inte det. Men i grunden håller jag absolut med om att man ska främst framhålla den egna politiken. Å andra sidan får vi sossar en hel del bassning från våra egna för att de önskar att vi skulle vara ännu tydligare med ”hur högerpartierna slår mot välfärden och anställningstryggheten”. Alltid rumpan bak vad man än gör.

Prat om allmänna läget.  Väljare säger: Sverige går åt helvete

Nej. Det gör det inte. Tvärtom