Fredagens debatt på Stortorget i Gävle

Forsbacka2

I fredags eftermiddag var det dags för ”Superdebatt” på Stortorget i Gävle. Socialdemokraterna och Moderaterna arrangerade själva debatten för att erbjuda väljarna att kunna ta del av våra olika politiska alternativ och förslag.

Laguppställning, se bild sist.

Jag och Anders Jansson som lokala partiledare i Gävle hade uppdraget att vara moderatorer. Det betydde mest att på påade och avade och höll tiden på debattörerna. Utifrån en frågeställning skötte de nämligen frågorna till varandra själv.

Båda Gävletidningarna var p åplats. Den ena rapporterade om innehållet i det som sades. Den andra verkade främst ha problem med att partier själva ordnade utfrågningen. Knepigt fokus. Tyckte Stenvard hade ett bra svar på frågan om varför man inte hade ”neutrala” moderatorer, att faktiskt är ju ingen neutral. Har dessutom svårt att tro att ens den reportern kunde se att jag eller Anders styrde något utifrån partifärg.

Jag tyckte det var väldigt roligt och är imponerad av debattörer från båda partierna.

Däremot tycker jag det är fult att gymnasiagen för unga ensamkommande, av Moderaterna kallas för en amnesti. Det är rätt långt från sanningen i dag. Det vet vi som har kontakt med de här unga, som just nu här och där lider helvete.

Jag har aldrig hymlat med att bland det långtråkigaste som finns är sk paneldebatter med alla åtta riksdagspartier. Ingen hinner säga något egentligen. Duellformen är mycket bättre om det är debatt man vill ha.

 

Forsbacka1