Vad har jag ägnat halva februari åt?

Fredag! Halva februari har gott! vad har jag ägnat dessa två veckor åt?

Jag och kommunalrådet i Gävle, Åsa Wiklund Lång, har gjort två gemensamma besök hos  företag i Gävle.

Hos Inresol där vi träffade Danny Walsh och fick höra om deras innovationer på energiområdet. Hur vi ska stilla våra behov av energi i framtiden, utan att tära på klimat, är en avgörande fråga och den jobbar de med att hitta lösningar på. Hoppas få se Inresols namn överallt!

Hos Card Group träffade vi Peter Hallström, Josefina Hallström och Carolina Winterliv. De distribuerar olika sorters uppvaktningskort till 45 länder runt om i världen och de designas i Gävle. Ett gigantiskt lager!

Den här uppdateringen med följande bild lade de upp efter vårt besök.

card gr card group

 

En eftermiddag träffade jag ordförande för X-cons i Gävle, Andreas Ericsson. Vi pratade om deras relativt nyuppstartade verksamhet i Gävle. De gjorde till exempel en fin insats med att vakta bocken i december. Än viktigare var samtalen om människors förutsättningar i livet och vad fler chanser betyder. Alltid inspirerande att träffa människor som drivs av sin tro på att göra något bättre i samhället, och det genom ett engagemang i en viktig förening.

Jag har träffat en klass från Wendelsbergs folkhögskola som var på besök i riksdagen. Extra kul eftersom jag kände en av lärarna sedan många år tillbaka. Vi kramade varandra och hans elever häpnade, för han är inte en sån som kramas. Jag sa att det gör inte jag heller. Sådan vänskap är fin.

Riksdagens nykterhetsgrupp har hållit årsmöte. För sent enligt stadgarna men helt okej enligt medlemmarna. Livet. Mest tid ägnade vi åt att omvärldsspana narkotikapolitik.

Vi har haft möte med S-kommunfullmäktigegruppen. Vi pratade om kommande ärenden på måndagens kommunfullmäktige och resonerade om de interpellationer och motioner som bland annat jag lämnat in för att vi ska ha vettiga saker att göra under våren. Vi är ett gäng S-kvinnor som kikat på S-kvinnors politiska program fastslaget i somras, och bestämt vad som är kommunala frågor och alltså bör lyftas av oss. More to come. En av motionerna, om menskoppar, skrev jag en debattartikel om.

Dessvärre behövde jag gå lite tidigare, men av trevligt skäl. Landshövdingen hade bjudit till middag med David E. Lindwall, ny på U.S. Embassy. Bäst samtal med honom hade jag när vi promenerade därifrån. Pratade lite om gröna näringar och deras förutsättningar i länet. Annars trevligt bordssällskap som var mer intresserad av hockey än jag är.

Jag och kollegan Lawen Redar bjöd in till följande peppiga lunchseminarium ”Den globala ojämlikheten är värre och farligare än vad vi tidigare har trott. Samtidigt som IMF konstaterar att den globala tillväxten har ökat sedan 2016, rapporterar Oxfam att detta inte tjänar mycket till när den fattigaste halvan får noll ökning av tillgångarna. Den världsledande ekonomen Daron Acemglu menar att USA, av främst demokratiska skäl, skulle behöva mer utav en socialdemokratisk politik samtidigt som det politiska samtalet här i Sverige i allt mindre omfattning handlar om klassklyftor och sociala utmaningar. Det är inte lätt att navigera i en tid av hyperglobalisering, avreglerade marknader, klimatkris och teknisk revolution. Men går vi verkligen en dystopisk tid tillmötes? Och hur skapar man ett samhälle som håller ihop i en sådan tid?” Medverkade gjorde Karin Pettersson, f.d. politisk chefredaktör på Aftonbladet, och David Eklind Kloo, politisk samordnare på Handelsanställdas förbund, De ville gärna hjälpa till att utmana dystopin och bidra med vision och energi!

Polisens nationella insynsråd har träffats. Dagen innan Dan Eliasson gjorde sin sista dag som rikspolischef. En av frågorna vi resonerade om handlade om kunskapen hos polisen vad gäller hedersrelaterade brott. Önskar Eliasson allt gott. Jag var noga med att säga att vi politiker måste lära oss något av hur han har behandlats. Att gå på en myndighetschef så hårt som somliga har gjort, när det är politiken man vill förändra är inte ett bra arbetssätt.

Jag har varit på seminarium om Ostkustbanan och lyssnat. Det handlade om hur man bäst gör samhällsekonomiska kalkyler. I det här fallet alltså, hur mkt tjänar man på en investering i bättre infrastruktur egentligen.

En kväll åkte jag till Bollnäs där S-föreningen Bollnäs/Rengsjö bjudit in mig för att prata om Sveriges hantering av ensamkommande barn och unga. De har varit engagerade i frågan länge, och vi är rätt ense i våra tankar om förbättringar.

Det sista mötet med nuvarande styrelse i Gävle arbetarekommun innan årsmötet har vi också haft. Där hanterar vi diverse frågor, bland annat inför valet. Är glad över att vi anställt en kamrat som ska jobba extra som valombudsman i valet. Det var ett riktigt roligt möte, men mycket skratt. Precis som det ska vara.

En lunch hade vi bostadspolitiska samtal partiinternt. Det var spännande, och nu inväntar jag och andra den rapport som gruppen som jobbat med frågorna släpper i mars. Återkommer till den.

Utöver det  förstås vanligt arbete med arbete i kammaren, gruppmöten i riksdagen, utskottsmöten, skrivande av texter, möten och samtal med partivänner och väljare öga mot öga och över nätet. Hänge med i omvärldshändelser. En hel del av detta på tåg.

I dag fredag avrundade jag med att möta om min revisorskollega i S-kvinnodistriktet och utföra revision.

Två februariveckor kvar. Vad som helst kan hända!