Så funkar det!

Så här skriver DN om gårdagens debatt i riksdagen: ”Alla talar om Metoo men när riksdagen debatterade rörelsen var det glest i bänkraderna. Antalet ledamöter är 349 men bara 18 personer deltog eller lyssnade, inklusive jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).”
Liksom ”Mycket till debatt blev det inte heller, snarare ett antal framföranden som inte följdes av några skarpare replikskiften.”
1. Det här är en sk ”Aktuell debatt” som partier kan begära. Den följer en särskild form, så inga replikskiften tillåts. Dessutom får bara en från varje parti delta.
2. Den här debatten lades med kort varsel på en måndag. På en måndag har ledamöterna sedan länge saker inplanerade i sina valkretsar, då måndag inte är en dag då riksdagen vanligen har verksamhet i kammaren.
3. Oftast är det de ledamöter i det utskott som debatterar som är på plats i kammaren. I aktuella debatter och i andra debatter. Ledamöterna skulle inte hinna med uppdraget om det vore så att man tittade på alla debatter i kammaren som vissa dagar kan vara 9-23.
4. Allt spelas in och kan ses i efterhand. Så gör jag ofta med debatter som jag är intresserad av.
5. I dag har jag kommunfullmäktigemöte och kan inte klona mig för att också lyssna på en, om än viktig, debatt i kammaren.

Ungefär den här texten uppdaterade jag i går Facebook med. I ilska mot de journalister som borde veta bättre. Också SVT hade en trist vinkling. Jag begär inte att alla ska veta hur riksdagen arbetar, verkligen inte. Men när jag och andra försöker förklara skulle jag ändå uppskatta om fler ville lyssna.

Den 16 november hade vi en likadan aktuell debatt på torsdagen efter voteringen om brottslighet. Då var jag där. Och de flesta från utskottet. Ingen annan om jag är rätt ute. Det blev inga skriverier om det. Helt okej, av samma skäl som ovan, eftersom de flesta åkte hem till sina hem och valkretsar då.

Men tro inte att en ledamots arbete består av att främst sitta i kammaren. Att dennes insats enkelt kan mätas enbart i det kvantifierbara. Deltagande i voteringar eller antalet skrivna motioner till exempel som också är populärt i media.

Riksdagsuppdraget är komplext, oerhört komplext och en enkel mätning eller vägning säger mycket litet om hur det utförs.

Fick just den här kommentaren på Facebook från Troed Troedsson som jag mött och uppskattar:Jag hoppas innerligt att kloka människor inser att det inte går att dra några som helst slutsatser om riksdagsledamöters engagemang utifrån närvarolistor i kammaren?”.

Jag hoppas samma. Fråga gärna här eller på annat sätt om ni undrar hur det fungerar.