Den där olycksaliga delningsbilden

För ungefär en vecka sedan delades en bild på Socialdemokraternas centrala Facebooksida som rönte mycket uppmärksamhet.

Jag har lärt mig att kommunikation sker på mottagarens villkor, och många mottagarna till den här bilden reagerade starkt. Med ogillande.

Partimedlemmar kände sig oerhört obekväma med sammankopplingen av gränskontroller och  Sveriges säkerhet och bild på en person med texten ”passkontrollant” på sig. Det var helt enkelt  lätt att tolka det som ett budskap om att till exempel asylsökande utgör ett hot för Sveriges säkerhet. Det tycker vi inte.

Många som röstar på oss eller sympatiserar med oss blev också väldigt besvikna. Jag hörde om många som, precis som jag, kontaktades av frågande och bekymrade personer, både medlemmar och icke-medlemmar som undrade vad ”partiet egentligen håller på med”.

Jag delade den känslan. Visst hänvisade jag till den förklaring som skrivits i anslutning (god kommunikation ska naturligtvis inte behöva en tillhörande förklaring), men det var ju känslan som förmedlades med bilden som var problemet. Oron den skapar hos de som verkligen inte vill se Socialdemokraterna syssla med den här typen av retorik, som misstänkliggör andra människor. Eller kan tolkas som att den gör det.

Nu är den här delningen borta från Socialdemokraternas Facebooksida.

Lika lite som jag hade att göra med hur den kom dit, lika lite vet jag varför den har försvunnit men jag vet att jag gillar att den är borta.

Jag blev Socialdemokrat för att jag tror på människors kraft, inte för att misstänkliggöra grupper av människor.

Jag vill också credda Centerpartiet, som använde läget till att planka texten om Sveriges säkerhet och lägga den på en bild av ett litet barn som får sjukvård. Klipskt av deras kommunikationsavdelning.