Tafatt moderat ledarskap i Gävle

Den 1 januari 2016 fick Alliansen i Gävle tillsätta nämndsordförandeposterna i Gävle. Tro mig, jag vet att det inte alltid är lätt att hitta rätt personer med de önskade egenskaperna till varje post alltid. Men.

Efter 22 dagar hände det att socialnämndens nye ordförande Rust avslöjades av Arbetarbladet att han delade högerextrema sidor i sociala medier.  Ingen kommunstyrelseordförande har tidigare tagit tag i det så kraftfullt som Inger Källgren Sawela! (IRONI!): – Jag har jobbat hela dagen. Det är fredag kväll och jag orkar inte ta tag i det här nu, säger hon.

Det är en sägning som lever kvar. Älskar när det är sen fredag och jag får frågan om vad som ska ätas eller nåt som ska ske på lördagen eller whatever. Alltid stabilt svar: Jag har jobbat hela dagen. Det är fredag kväll och jag orkar inte ta tag i det här nu. Följt av fniss. Lika kul varje gång. Men okej, tragikomiskt.

Om jag minns rätt löste det sig genom att Rust strax lämnade själv av personliga skäl, med hänvisning till sin hälsa.

Sedan förra året har vi uppmärksammat samma kommunstyrelseordförande om att Samhällsbyggnads ordförande Roland Nilsson har ett mycket tveksamt ledarskap gentemot både nämnd och tjänstemän. Allt allvarligt givetvis, men med tanke på nämndens arbetsgivaransvar är det ingenting man kan sopa under mattan. Samtal har förts med löfte om förbättring: Förbättringen har uteblivit.

Nu har det gått så långt som att han fråntas delegationsrätten. Under min överblickbara tid har något sådant aldrig varit på tapeten för en politisk ordförande i Gävle kommun

Jag tänker inte skriva om bakgrunden, som jag givetvis vet mer om, men när tidningen skriver och det i artikeln står:

”Arbetarbladet har pratat med flera handläggare på förvaltningen som alla vittnar om en pressad arbetssituation där ordförande Nilsson, ofta när han är ensam med en tjänsteman, beordrar denne att ändra sina tjänsteutlåtanden, genom att direkt säga ”det är en order”.

– Vi försöker att alltid vara minst två personer närvarande när vi ska informera honom säger en handläggare.”

Ja, då förstår man att det är riktigt illa. Tjänstemännen vill alltså inte vara ensamma med ordföranden.

Vidare står:

”Enligt Sten Öberg som är huvudskyddsombud finns det fyra anmälningar från tjänstemän inom Samhällsbyggnad Gävle. De pekar alla ut Roland Nilsson som roten till arbetsmiljöproblemen och den stora oron bland handläggarna.”

Och hur agerar kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela, som sedan länge är väl medveten om problemen och faktiskt lovat bättring:

”– Nej, ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden gör ett jättebra arbete, rent politisk. Som jag vet. En konkret politisk kompass, han driver allianspolitik.”

Vi har verkligen väldigt olika bild av vad ett bra arbete är … och om det är så här en konkret politisk kompass inom Alliansen ser ut i Gävle … så var rädda, var mycket rädda!

Om du har ett konto hos MittMedia är det väl värt att logga in och titta på den här lilla filmen med Roland Nilsson. Inte ens någon som ville göra parodi på en politiker skulle lyckas bättre än vad han själv gör, när han talar svävande utifrån sina anteckningar. Att journalisten är så snäll som hon är är en gåta.

Ledarskapet i Gävle sammanfattat: Det är fredag kväll och jag orkar inte ta tag i det här nu.

Fredagsmyset måste få ett slut