Kongressen, lätt summering

jag har haft förmånen att uppleva flera stora kongresser med olika organisationer i mitt liv. Det är en fantastisk, gigantisk demokratiapparat, och en stor förmån att få träffa så många engagerade människor på ett så kompakt sätt.

Socialdemokraterna har 350 ombud, men massor av andra är på plats. Tror festen igår hade runt 1100 platser och mig veterligt är det flera som önskar vara med men blir utan plats.

Visst vet jag att det här landet (och världen) är fullt av socialdemokrater som jobbar på varje dag på olika sätt. Jag vet att en del tror att de ”vet alla sossar” utifrån vilka som syns frekvent på TV eller i den egna dagstidningen hemma. Men det är inte så. Vi är så väldigt, väldigt många och vi gör jobbet på olika sätt men tillsammans. Stefan Löfvens tal på festen i går berörde detta på ett utmärkt sätt. Det är en skön påminnelse i vardagsjobbet med politiken att få den här injektionen av alla andra. Jag tror att för den som kommer till sitt första stora sosse-sammanhang och det kanske var just den här kongressen, blir det en massiv kraft att mötas av allt detta.

I går höll också LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ett medryckande tal. Det handlade om motstånd och möjligheter. Han är en talare man orkar lyssna på till punkt, och njuter under tiden. Hittar ingen länk dessvärre.

En skola fri från vinstjakt och religiös påverkan. Ett område som verkligen lyfte! – Samhället ska säga: gör din plikt och plugga hårt så har du alla möjligheter framför dig. Oavsett vem du är, säger Ardalan Shekarabi, huvudföredragande för området.

Det han också gjorde var att hylla Kristina, sin lärare i Gävle. Kristina Hellström som också en är socialdemokrat och sitter i fullmäktige i Gävle. Fröken Kristina betydde allt för mig. Kristina har gjort ett viktigt jobb. Och skolan är full av lärare som gör storverk varje dag. Som betyder så mycket för sina elever.

Några av er kanske har zappat förbi kongressen på TV. Tyckt det verkar finnas en stor samsyn utifrån det ni hör från talarstolen. Då ska ni veta att ombuden har slitit både dag och natt, i formella temagruppsarbeten, i andra konstellationer för att hitta nya kompromissförslag. Det är ett riktigt tungt arbete som kräver massor. Av envishet, av vilja och av slughet på alla sätt. Så låt er inte tro att allt varit så lugnt som det verkat, verkligen inte. Däremot är det anständigt skött, som sig bör av personer som vill bära landet. Temagrupperna som processer fram nya, bättre förslag är så oerhört mycket smidigare för alla än att sköta allt old school från talarstol.

Jänter på festen i går. Jag, Frida från Sandviken och Linnéa från Gävle.

jänter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *