SD bygger på ideologi –precis som andra partier

”Vi anser att ideologin måste anpassas efter hur verkligheten ser ut och inte tvärtom”. En mening i SD:s debattartikel skriven av Carlsson och Larsson om en sakfråga (LOV) som fick mig att reagera. Betyder det här att SD är ett parti utan mål och mening med vad de håller på med utan det är olika från dag till dag? SD hittar spontanlösningar av problem som dyker upp utan djupare tanke på konsekvenser?

En enkel definition av ideologi är En ideologi är ett sammanhängande system av idéer och värderingar som berättar varför samhället ser ut som det gör, hur samhället bör se ut och hur man ska förändra det.”

Är det så att Sverigedemokraterna i Gävle har kastat sig in i politiken utan att förstå att det demokratiska systemet så som vi känner det i Sverige praktiskt bygger på partier som har just en ideologi? Att det också är därför som det finns flera partier för att vi har olika grundläggande syn på hur samhället ska organiseras så att det blir bäst. Om man gillar stora klyftor mellan människor eller inte. Hur stor och i så fall vilken makt staten ska ha. I vilken mån enskilda medborgare eller stora företag ska besluta om saker.

SD har en uttalad ideologi i de första raderna i sitt principprogram. Det är ett nationalistiskt, socialkonservativt parti. Det är därför, Carlsson och Olsson, som SD ser människor från andra nationer som ett hot mot Sverige. Det är därför som ni vill inskränka kvinnors aborträtt. Det är därför ni inte tar ställning för arbetstagares rättigheter.

Ni gör inte det för att ni vill ”anpassa er efter hur verkligheten ser ut”, utan det är för att SD, precis som alla andra partier, jobbar mot ett mål.

Försök inte låtsas som att ni i SD är någon slags fixaresorkar (jmfr Bamse) utan övergripande politiskt mål.

Elin Lundgren

Ordförande

Socialdemokraterna i Gävle