Löfven på Facebook om Almedalen

Jag engagerade mig fackligt en gång i tiden för en så enkel grej som att vi på verkstadsgolvet skulle slippa sitta på gamla lådor när vi tog fikapaus. Det kan låta anspråkslöst, men arbetarrörelsen har alltid fått sin styrka från att vi funnits i folks vardag och engagerat oss för att vi, våra arbetskamrater och våra barn ska få ett bättre liv.

Många år senare, när jag ledde IF Metall, hade vi fattat ett beslut som jag visste skulle väcka ilska i Gällivare. Jag kände att det inte fanns något annat att göra än att ta sig dit, och vi samlade alla som var upprörda i Folkets Hus. Det var en hård stämning, men efter att vi pratat med varandra i några timmar och vi avslutade det hela, så kom en man fram till mig och sa: ”Du, vi var nog inte så arga som vi såg ut. Men det var förbannat viktigt att du kom!”

Det här har jag burit med mig. Under de senaste dagarna har jag varit i Lessebo, Växjö, Alvesta, Tidaholm, Skövde, Östersund, Vemdalen och Sveg, och idag har jag mött folk i Falun, Säter och Grängesberg. Många är stolta över Sverige, många är förbannade på saker de vill förändra – ofta är det samma personer. Men de vet, och jag vet, att ska vi skapa någon förändring tillsammans så måste vi som är demokratiskt förtroendevalda finnas ute i deras vardag för att lyssna och vara redo att påverkas. Det är kanske mitt viktigaste, och definitivt mest givande, uppdrag som er statsminister.

Genom åren har jag också haft ett stort utbyte av politikerveckan i Almedalen och mött många människor i samband med talen – förra året slog vi till och med publikrekord. Men många som inte arbetar med politik eller bor på Gotland känner, med rätta, att det är svårt att resa till och bo i Visby för att delta i diskussionen på plats.

Därför kommer jag göra något annat i år. Jag tänker ägna hela Almedalsveckan åt att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men lik väl borde få sina röster hörda i politiken. Jag vill besöka arbetslösa som söker jobb, pensionärer som har svårt att få vardagen att gå ihop, och de som arbetar hårt när så många andra av oss har ledigt. Det är dags att fler viljor från förorter och bruksorter, landsbygd och skärgård, får ta större plats i svensk politik.

Vår finansminister Magdalena Andersson kommer att tala på Socialdemokraternas dag, men i år tar jag på ett sätt tillvara på Olof Palmes ursprungliga tanke med sitt första Almedalstal: Att tala politik med vanligt folk under sommaren.
I en tid då tilltron till demokratin minskar och extremismen växer måste arbetarrörelsen gå tillbaka till sina rötter, och alltid finnas i folks vardag. För att låna från en facklig kamrat i Gällivare: Det är helt enkelt förbannat viktigt att vi är där.

löfvis