Rösträtten och rötäggen

Ni som läser här såg mest troligt också Fröken Friman. Kampen för kvinnlig rösträtt och kvinnors rätt också på många andra områden.

Till dokumentären som sändes i samband med tredje säsongen samlades dagens kvinnor i politiken i första kammaren för att ta en bild. Som en kontrast till de noll kvinnor som fanns där då. Vi tog den i december och jag sitter längst bak på den mer högra sidan.

Tro inte för en sekund att ”det här löste sig med tiden”. Det var hårt jobb, jävligt hårt jobb.

I dag är 43,6 procent kvinnor och 56,4 procent män. Så här skriver SCB: ”Om man tittar på könsfördelningen i riksdagen så ser man ganska snabbt att det är en lägre andel kvinnor än män. I de två senaste valen har andelen kvinnor dessutom minskat och landade på 43,6 procent 2014. Efter valet 2006 var riksdagen som mest jämställd, då 47,3 procent kvinnor valdes in.”

Vad hände 2010 och 2014? SD kom in och växte sig större. 2010 var det inte många procent av deras ledamöter som inte var män. Partiet är inga kvinnofans precis. Här är två aktuella nyheter: SD:aren från Danderyd som tycker kvinnor (feminister) ska våldtas och en SD-riksdagsledamot som tror att feminister fått för lite kuk.

Det där med att moderaten Kinberg Batra trängde sig i främsta ledet … Läs HÄR. Moderaterna ville aldrig ha kvinnlig rösträtt. Även om de försöker låtsas som annat.

frimans

Bild: Mediabruket