Shopping och konsekvenser

Det är sällan jag ägnar mig åt shopping nu för tiden. Det jag behöver löser jag genom raska insatser som knappast kan jämföras med ett cruisande genom butikerna på en gränslös jakt på ”fynd”.

Men just i dag gjorde jag och en kompis det. Vissa saker till nyår skulle införskaffas. Fikat på Lido efteråt var bäst. Eller näst bäst. Det bästa var när jag efteråt gick till stora växtbutiken för att köpa kaktusjord. Det blev lite mer än jord. När jag kom hem fanns en del att göra av omplanteringar, viss utgallring av uppgivna växter, ny matchning av krukor och så. Det tog två timmar. Men jag gillar det. Näst efter djur tycker jag växter är kulast! Fint blir det också. Ett hem utan grönt är ett tråkigare hem.

Dessvärre har det varit en dålig växthöst för mig. Kära plantor som gett upp, oklart varför. Märkligt beteende hos andra där jag inte verkar kunna hjälpa. Nya tag bara.

Jag och kompisen pratade också om konsumtion. Mest som referat av andra diskussioner om konsumtion och miljövänligare val vi haft med andra. Rockström var just på nyheterna för att tala om den globala uppvärmningen. Varför är det så att så många fortfarande förtränger det? Vi behöver bli modigare i politiken. Men sånt jävla ramaskri som det blir när man vill höja flygskatten pluttelite … När Svenskt Näringsliv nyligen publicerade en texten ”Flygskatten hotar ishotellets verksamhet” var det så djupt ironiskt att jag trodde det var ett skämt först. Det behöver väl bli tydligare, lägg skatten på spårburet. För fram lär vi ju vilja komma.

Bensinskatten. Ska vi kunna fortsätta åka bil så behöver vi ju nya system. Styr skatten mot det. Jag vet att en del boende på landsbygden protesterar men jag ser ju att det är vi (jag inom en framtid) som är beroende av utvecklingen av andra drivmedel. Och för många verkar det fortfarande vara tillräckligt billigt med bensin för att aldrig samåka eller kanske ta bilen till brevlådan 300 meter bort …

Hur som helst. Växter i hemmet renar också luften från diverse som vi gärna vill vara utan. Växter är vänner. Jag köpte hem några av de här. Taggigt passar mig.

kaktus